Când se sfârşea vacanţa de vară

După cum v-am promis, revenim cu o contribuţie pe care ne-a dăruit-o doamna Mioriţa Săteanu, pe fondul campaniei în sprijinul Parcului Etnografic Onisifor Ghibu. Preşedintă a Uniunii Femeilor Bihor Oradea, doamna Săteanu ne povesteşte ceva din copilăria domniei-sale. (RALUCA VERDEŞ, CARINA IFRIM)

Sunt o susţinătoare a tradiţiilor din zona etnografică a Transilvaniei, pentru conservarea şi transmiterea tradiţiilor specifice acestei zone foarte bogate din punct de vedere etnografic.

6 feb 2018 170

Secţia Etnografie a Muzeului Municipal Beiuş. Foto: Ramona Novicov

Fiecare etnie care trăieşte în această zonă trebuie să-şi conserve tradiţiile, pentru a putea fi transmise generaţiilor tinere, acestea să le transmită, de asemenea, generaţiilor următoare.

Sunt un copil crescut la oraş, dar bunicii mei au locuit în comuna Pişcolţ. Cea mai mare bucurie a noastră era călătoria de la Oradea spre domiciliul bunicilor, deoarece la staţia CFR Resighea ne aştepta un car cu boi, care ne ducea până în satul bunicilor. Era o plăcere să vezi cum dădeau din coadă şi cum păşeau domol vacile care ne transportau.

Bunicii ne aşteptau cu braţele deschise, dar şi cu un sentiment de grijă, pentru că noi, orădenii, nu cunoşteam regulile de viaţă la ţară – ni s-a părut o joacă să tăvălim cânepa pentru „v-aţi ascunselea”.

De asemenea, marea bucurie de a savura dulceaţa macului necopt din capsulă sau de a mânca strugurii necopţi.

Surpriza bunicilor a fost după consumul macului necopt, că am adormit în şură pe paie toţi cei şapte – opt nepoţi, iar aceştia nu ne găseau.

În curtea bunicilor era un dud cu fructe mari de culoare mov, dulci şi zemoase. care erau foarte plăcute pentru noi. Bunicul scutura dudul, cădeau foarte multe fructe, iar noi ne „luptam” cu gâştele care şi ele erau dornice să mănânce dude gustoase. Dimineaţa, toţi nepoţii stăteam cu cănuţele la rând ca să savurăm laptele cald, dulce şi gustos, proaspăt muls de către bunici.

Viaţa de la ţară era cu totul diferită faţă de cea pe care o trăiam în oraş, atât de plăcută, plină de evenimente gustate în copilăria noastră, cum erau cele ale atmosferei sătucului unde locuiau cei mai iubitori şi darnici bunici, cu produse agricole, când se sfârşea vacanţa de vară.

MIORIŢA SĂTEANU 

miorita sateanu

Doamna MIORIŢA SĂTEANU

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: