SZABO PAULA & LAVINIA HĂLMĂGEAN: O stea a liceului nostru. Plus VIDEO

Denisa Fildan este o elevă din liceul nostru în clasa a IX-a C şi o are ca dirigintă pe doamna profesoară de matematică Daniela Kele. Denisa practică dansul sportiv de la şase ani şi face parte din CDS Stelele Dansului Oradea, unde îl are ca antrenor pe domnul Ghiţă Stelian.

denisa01

Denisa Fildan

Totul a început din dorinţa părinţilor de a face mişcare, iar după primul an a primit un partener (care se întâmplă să fie şi actualul său partener) cu care a participat la câteva competiţii, unde a obţinut rezultate bune: „Pur şi simplu, m-am îndrăgostit de  ritmurile şi mişcările vibrante şi energice, de scenă, de public, de pantofii cu toc şi rochiile strălucitoare şi mai ales de sentimentul de a fi învingătoare”.

Denisa este singura care practică dansul din familia sa, deci nu a moştenit acest talent de la cineva din cadrul acesteia, dar este susţinută moral şi financiar de către mama sa.

În general, aceasta are trei antrenamente de grup pe săptămână, a câte o oră şi jumătate fiecare, dar uneori îi ia o oră sau două în particular, doar cu antrenorul şi partenerul său, pentru a exersa mai mult şi pentru a acumula cât mai multe cunoştinţe.

Atunci când am întrebat-o pe Denisa care a fost cel mai greu moment din cariera sa de dansatoare, aceasta ne-a răspuns: „Din păcate, pot spune că am avut multe moment grele în cariera mea, probabil mai multe grele decât bune”, pentru că – susţine ea – „aveam perioade când nu aveam rezultate aşa bune, ori nu aveam partener de dans, ori aveam dispute cu partenerii sau cu antrenorul. Dar probabil cel mai greu moment din cariera mea a fost acum trei ani. Mă pregăteam intens pentru a începe să concurăm la o categorie superioară, dar partenerul meu a decis să încheiem parteneriatul, pentru a se prezenta la competiţii cu o dansatoare mai bună, care să îl aducă în fruntea clasamentului. În schimb, eu am rămas fără partener cam şase luni de zile, lucru care mă deprima uneori, crezând că atunci s-a încheiat cariera mea. Dar, din fericire, mi-am  găsit în sfârşit un partener, e vorba despre partenerul meu actual, iar această experienţă m-a schimbat aproape radical. Am devenit mai ambiţioasă, mai muncitoare, mai strălucitoare pe ringul de dans şi mai puţin temătoare de eşec”.

LOCURI DE MUNCĂ ÎN ORADEA

În această săptămână sunt disponibile posturi de:

asistent director, consilier juridic, contabil

contabil.PNG

Lista completă a joburilor disponibile o găsiţi AICI

Aceste informaţii sunt oferite de AJOFM Bihor.

 

Chiar dacă a avut aceste experienţe neplăcute, Denisa nu a regretat niciodată că a devenit dansatoare, iar în prezent deţine 54 de cupe de locuri I, II sau III şi zeci de medalii şi diplome, printer care se numără şi un titlu de vicecampioană naţională la clasa valorică C, categoria Juniori 2 (14-15 ani), luat anul trecut în luna octombrie.

Aceasta a participat la multe competiţii importante, printre care se numără un campionat naţional şi două competiţii de WDSF (World Dance Sport Federation): WDSF Open Latin Junior 2, organizat la Oradea în iulie 2017, unde s-a clasat pe locul XI, şi WDSF Open Latin Youth, unde s-a clasat, din păcate, printre ultimele perechi.

 

 

În mod normal, competiţiile se organizează la finalul săptămânilor, iar în weekend-urile în care nu este la concursuri, Denisa se relaxează, învaţă, iese cu prietenii în oraş sau se antrenează.

Idolii acesteia sunt instructorul său de dans, dar şi câteva dansatoare de rang înalt, cum ar fi Kristina Moshenskaya, Zulia Zagoruychenko, Anna Matus şi Svetlana Gudyno.

Principalele calităţi pe care trebuie să le aibă o dansatoare adevărată sunt disciplina, apoi determinare, pasiune pentru ceea ce face, răbdare, spirit de echipă, eleganţă, fineţe, dar şi forţă.

Peste 10-15 ani, Denisa nu se vede practicând acest sport, deoarece doreşte să urmeze o carieră în arhitectură şi nu va avea suficient timp să se antreneze şi să participe la competiţii. Ar putea să continue dansul urmând o carieră de antrenoare, dar – spune ea – „nu cred că mi se potriveşte”.

Sfatul Denisei pentru oricune ar dori să se apuce de acest sport este următorul: „Va trebui să aibă foarte multă răbdare, perseverenţă, determinare, spirit de echipă şi să fie dispus să facă faţă costurilor ridicate, deoarece acest sport este unul destul de scump”.

Suma pe care o alocă Denisa este de 1150€ , din care 1000 € este costul unei rochii, iar 500 de lei este costul unor perechi de pantofi, la care se adaugă costul coafurii şi machiajului.

Mesajul acesteia pentru cititorii LOGO paper este următorul: „Să se apuce de dans sportiv, fie că vor performanţă sau doar să facă mişcare. Această activitate combină sportul cu arta în acelaşi timp, ea formându-te frumos şi armonios din punct de vedere fizic, dar te învaţă şi să fii disciplinat şi cu bune maniere”.

Foto: arhiva personală Denisa Fildan

SZABO PAULA, LAVINIA HĂLMĂGEAN

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: