Cum să faci un coş din nuiele

Într-o zi din vacanța de vară, pe când avem vreo 6-7 ani, am mers la verișorul meu, acasă la bunica lui. Când am ajuns la el, în mijlocul curții erau o mulțime de nuiele. Aceștia se pregăteau să îşi confecționeze niște coșuri. Era interesant, îmi doream să învăț să fac și eu, aşa că  m-am alăturat lor.

cos

Sursa foto: arhiva personala Nadin Bente

Nu aveam nevoie de multe materiale: sfoară sau sârmă şi nuiele proaspăt tăiate. Începem cu baza coșului, unde trebuie să luăm cam 22 nuiele, care trebuie aşezate una peste cealaltă și legate între ele cu sârmă. După acest pas, luăm nuielele cele mai subțiri și începem să le împletim. Când am terminat de împletit mai mult de jumătate, luăm niște nuiele mai groase, care trebuie prinse cu sârma sau sfoară de baza coșului. Aceste nuiele trebuie așezate în poziție verticală.
Se aplică în jur de zece nuiele, depinde cât de mare este baza ,iar după montarea acestora venim cu alte nuiele mai subțiri, împletind pe orizontală în jurul celorlalte nuiele. După terminarea acestora, se fixează bine cu sârmă.
Mânerul coşului – care va fi realizat prin împletirea a sase nuiele potrivite – îl fixezi cu sârmă în centrul coşerii.
Pentru un aspect mai frumos, aceste coşuri pot fi date cu lac.
Până în acel moment, habar nu avem cât de uşor se poate realiza această coşară tradițională, deoarece mai demult oamenii își confecționau singuri aceste lucruri. De asta tradiția este cea mai importantă, pentru că în prezent totul este facut în fabrici, iar omul nu are habar de nimic.

Si mai trebuie să recunosc că viața la țară este minunată și toată lumea ar trebui să îşi dea seama de asta, dar noi suntem concentrați asupra Internet-ului, fără de care în prezent nu putem trăi. (Nadin, 14 ani)

nadin

Nadin Bente

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: