ELISA STANCIU: Este scrima un sport captivant?

Andreea Tufan este o tânără în vârstă de 18 ani, care învaţă la Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”, în clasa a XII-a. Ea a acceptat să ne împărtăşească câteva lucruri despre scrimă, sportul pe care îl practică de opt ani la CSM Scrima Oradea, cu antrenorul Ille Nicolae.

scrima00

Andreea Tufan

Scrima este un sport olimpic, iar in cadrul acestuia se folosesc trei arme: spada, floreta si sabia. Ideea principala este de a fi mereu cu un pas in faţa adversarului. Pentru aceasta sunt mai multe actiuni sau tactici pe care trebuie sa le pui in aplicare, iar cu ajutorul lor sa poti lovi adversarul inainte de a te ataca acesta.

Andreea are cinci antrenamente pe saptamana (de luni pana vineri) si participa la diverse concursuri, care sunt stabilite de la inceputul anului; ea ne spune ca „fiecare concurs este interesant si special in felul sau”.

Cel mai marcant  concurs a fost in anul in care s-a apucat de acest sport (in iunie 2011), la Campionatul National, unde a obtinut prima medalie importanta, aceasta fiind de aur la echipe. Ea afirma ca de la aceasta medalie a inceput cu adevarat povestea in acest sport.

Nu i-a fost asa usor de la inceput, deoarece a inceput scrima in clasa a V-a si a fost descurajata, fiindca acest sport de performanta se incepe in mod normal de la o varsta frageda (5-6 ani). Cu timpul, fiind nevoie de inca o fată pentru echipe, au inceput antrenorii sa se ocupe  tot mai mult de ea si, pe masura ce aprofunda in acest sport, a inceput sa-l iubeasca tot mai mult.

scrima01

Desi a incercat mai multe sporturi, precum bachet, inot, karate, tenis etc., nici un sport nu a captivat-o la fel de mult ca scrima „Prima zi cand am intrat in acea sala am simtit o legatura si o atractie pentru acest sport”.

Andreea a precizat ca va continua sa practice acest sport, dar nu de performanta, ci doar de placere.

Foto: arhiva personală Andreea Tufan

ELISA STANCIU

ELISA STANCIU

ELISA STANCIU

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: