Concurs-maraton de colinde. Plus VIDEO

Păstrătorii tradiției de la Ghibu și-au primenit repertoriul de colinde. Un grup de 12 elevi de la liceul nostru, coordonați de profesoarele de religie Rodica Marian și Emanuela Țăran, au participat în decembrie 2017 la ediția a XIII-a a manifestării „Noi umblăm a colinda”.

era colinde

Evenimentul s-a desfășurat în doi timpi. În prima fază, grupurile de elevi, proveniți din tot judeţul Bihor, s-au reunit în zona magazinului Crișul, de unde a pornit un alai până la Catedrala Ortodoxă din Centrul Civic, unde au fost aşteptaţi de Prea Sfinţitul Episcop Sofronie Drincec.

„Bucuria de a colinda este specifică creştinului, de aceea, cu mare drag, în fiecare an, la festivalul de colinde vestim oamenilor bucurie, pacea, iubirea, dărnicia şi mântuirea aduse de Hristos, prin Naşterea Sa”, ne-a declarat doamna profesoară Rodica Marian.

Colindătorii s-au deplasat la Era Shopping Park pentru concursul propriu-zis, între orele 12.00 și 20:00.

Organizatorii ediției 2017 a concursului „Noi umblăm a colinda” au fost Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Primăria Municipiului Oradea și Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradea, care au stabilit ierarhia câștigătorilor.

Colindătorii de la Ghibu s-au clasat pe locul al treilea.

Grupul de colindători ai liceului nostru a fost constituit din Codruţa Lencar (12 B), Rat Viviana, Dat Maialgesa (9 A), David Alexandru, Benţe Nadin, Laţco Madian,Todea Cătălin, Kenderesi Rareş (8 A), Chiş Andreea (7 A), Berdie Oana (6 B) şi subsemnatele (11 B), acompaniați de un grup instrumental compus din Denis Tonţ (dobă), elev al Colegiului Național Mihai Eminescu, și Alex Chirilă (vioară cu goarnă), elev la Liceul de Arte.

Am încercat să ne fermecăm juriul cu un minirecital conținând colindele „Ziurel de ziuă” și „Ferice ferice”. La repetiţii am învăţat și colinde noi, faţă de cele pe care le ştiam din copilărie.

Toți participanții la concurs au primit un voucher  individual, în valoare de 10 lei, pentru achiziții în magazinul  Era, sponsorul principal  al evenimentului.

Pentru cei de la Ghibu, a fost o ocazie uimitoare să vadă copii de o șchioapă interpretând cu multă dăruire colinzi, așa cum o făcea și strămoșii lor. Am remarcat, în special, grupul din Vadu Crişului, compus exclusiv din băieți, care au reînviat corurile bărbătești din vechime.

Reporteri: DENISA CHEBELEU, DENISA LEAC, ANDREEA TRIFA

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: