GEORGIANA BERINDE: Prof. Maria Popa împacă știința cu credința

Doamna profesoară Maria Popa, profesor de biologie, în prezent pensionară, a terminat Liceul Teoretic Oltea Doamna din Oradea și a urmat Facultatea de Biologie de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. A predat biologie 16 ani la gimnaziu, în localitățile Diosig și Nojorid, iar alţi 17 ani a predat la liceele Aurel Lazăr, Baptist și Ady Endre. 

A iubit dintotdeuna cititul și a participat la diverse activități, conferințe, întâlniri religioase, spectacole de teatru și concerte simfonice. Cu alte cuvinte, a avut o pregătire generală solidă, înainte de a putea scrie cărți didactice.

Maria Popa a scris nouă cărți, toate de biologie, din care două sunt bilingve: în română şi engleză.

Cărțile au fost scrise în decurs de aproximativ 16 ani (Biologie clasa a V-a, Biologie clasa a VI-a etc.), la editurile Casa Cărții și Metanoia din Oradea.

Doamna Popa a fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări referitoare la pasiunea domniei-sale.

Prof. MARIA POPA

Prof. MARIA POPA. Foto: Georgiana Berinde

Q&A

REPORTER: Care sunt lucrurile care v-au determinat să scrieți? 

MARIA POPA: Cu 16 ani în urmă, am hotărât sa scriu cărți de biologie, după participarea timp de aproximativ zece ani la conferințele Asociației Internațională a Profesorilor Creștini. Între timp au apărut manualele alternative, alternativa evoluționismului fiind creaționismul.

Ideologic m-au susținut toți creaționiştii care au la bază conceptul despre lume și viata al idealismului creaționist. Din punct de vedere al susținerii materiale, nu m-a susținut nimeni. Am înaintat prin credință.

 

REPORTER: Care credeți că sunt punctele dumneavoastră forte? Și ce slăbiciuni credeți că aveți? 

MARIA POPA: Talentul de a scrie nu l-am avut, dar prin exercițiu și multa conștiinciozitate m-am format… Nu ca un scriitor erudit, ci ca un scriitor didact. Acum după ce am terminat nouă cărți de scris, îmi dau seama că la primele exprimarea era pur didactică. În timp, scrisul meu a fost împodobit cu o interpretare frumoasă a datelor științifice, pe baza citatelor biblice. Eram preocupată tot mai mult de a evidenția principiile de lucruri divine în creație.

 

REPORTER: Cum împăcați știința cu credința?

MARIA POPA: Afirmațiile biblice sunt adesea demonstrate prin știință. De exemplu, lucrurile care s-au făcut de Creator provin din lucruri care nu se văd. Știința dovedește că toate lucrurile sunt formate din atomi și molecule care nu se văd. Puterea omului este limitată – cine poate opri vântul sau ploaia?

 

REPORTER: Ce le-ați sugera elevilor atraşi de scris? 

MARIA POPA: În orientarea elevilor spre scris, le-as propune alegerea subiectelor s-o facă în comuniune cu Creatorul și care să fie potrivită talentului nativ. Apoi, să-și facă un plan general de lucru cu capitole și subcapitole și să fie foarte hotărâți.

a consemnat GEORGIANA BERINDE

Giorgiana Berindea

GEORGIANA BERINDE

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: