NARCISA BRAGYE: „Ne dați sau o-ncasați!”

Halloween-ul este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de popoare din întreaga lume. Această sărbătoare a fost influențată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. În Imperiul Roman era ziua Pomona, la celtici era Festivalul Samhain, iar la creștini Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Se crede că nevoia de  a îndepărta spiritele rele a dus la purtatul de costume și măști.

câțiva dintre elevii costumați02

Câțiva dintre elevii costumați

În Statele Unite ale Americii, în seara de Halloween, copiii de costumează și pornesc la colindat după dulciuri spunând: „Ne dați sau o-ncasați”.

câțiva dintre elevii costumați

Câțiva elevi costumați

Legenda dovleacului de Halloween

Se spune că a fost odată un om avar, mare împătimit al băuturii, un nelegiuit fără regrete, pe nume Jack. Într-o seară Jack îl alege pe diavol ca partener de pahar. Îl păcălește pe acesta să se transforme într-o monedă, ca să plătească băutura, dar păstrează moneda, eliberându-l doar cu condiția să nu îl deranjeze deranjeze timp de un an.  Anul următor, îi mai joacă o farsă, convingândul să urce într-un copac să îi dea un măr. După care Jack, împânzește locul cu zeci de cruci și creștează pe scoarță copacului o cruce, pentru ca diavolul să nu mai poată coborî. Jack îl lasă să coboare, doar dacă îi promite că nu se va stăpânii asupra sufletului său când va muri.  După câțiva ani, Jack moare, și ajunge la Porțile Raiului păzite de Sfântul Petru. Acesta nu-l lasă să intre în Rai așa că merge spre Iad. Nu este primit nici acolo datorită pactului făcut cu diavolul. Jack rămâne hoinar pe drumul dintre rai și iad, având doar un felinar făcut dintr-un​ nap scobit și o flacără de la Necuratul. De atunci cutreieră lumea fără a-și găsi pacea, izgonit și din Rai și din Iad.

Intrarea clasei a IX-a D

Intarea clasei a IX-a D în ziua de Halloween

De Halloween, irlandezii obișnuiau să scobească napi, tărtăcuțe, cartofi, sfeclă și dovleci, pentru a face felinare care să îi păzească de spiritele rele, mai ales de Jack cel fără de odihnă.

NARCISA BRAGYE

NARCISA BRAGYE

NARCISA BRAGYE

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: