CĂTĂLINA VOTAV: Ghibu se întoarce în istorie

În cadrul programului Şcoala Altfel, care s-a desfășurat în școala noastra în perioada 23-27 octombrie, domnul profesor de muzica Adrian Tencuțiu, împreună cu doamnele profesoare Carmen Chiș, Cătălina Mitrașca și Lucia Cighir, au organizat o excursie în Polonia, la Cracovia, Auschwitz 1, Auschwitz Birkenau și la staţiunea montană Zakopane.

 

Excursia a durat trei zile. În prima zi s-a vizitat castelul Wawel din Cracovia și centrul orașului, unde elevii au fost lăsați să ia masa şi să se plimbe în voie, până când s-au întors la autocar pentru a merge hotel pentru a ne caza.

A doua zi s-a vizitat Auschwitz 1 și Auschwitz Birkenau, acestea fiind lagăre de concentrare și exterminare a evreilor din perioada nazistă.

Elevii s-au plimbat apoi în mega-mall-ul din Cracovia.

A treia zi și ultima, elevii au vizitat stațiunea  montană Zakopane, unde au putut descoperi frumoasa stațiune  montană.

Excursia este organizata o dată la doi – trei ani, cu scopul de a le prezenta elevilor ororile Holocaustului și ce au fost capabili oamenii să facă din ură. Această excursie este o adevărată lectie de istorie, prezentând cele mai groaznice orori prin care au trecut unii oameni.

Evocare

Acum am să vă prezint drumul parcurs de un deţinut după ce ajungea pe peronul de la Auschwitz. După ce erau dați jos din vagonul în care erau inghesuiți zeci sau chiar sute de evrei, bărbați și femeile apte de muncă erau trimiși într-o parte, iar copiii sub 14 ani, bătrânii si cei invalizi erau trimiși in cealaltă parte – aceștia erau trimiși la moarte sigură: ori erau gazați, împușcați in ceafă, injectați cu clorofom sau moarte combinată, împușcați in ceafa si apoi arși.

Cei capabili de muncă mai trăiau cel mult câteva luni, dupa care mor ureau ori gazați, din cauză că nu mai erau capabili de muncă, ori din cauza condiţiilor, ori chiar se sinucideau, pentru a curma suferința.

Excursia a fost organizată cu ajutorul agenţiei Campus Travel si ghidul Cristian Gavris.

Domnul profesor Adrian Tencuţiu ne a declarat ca. din  punctul sau de vedere, Polonia este o tara plina de incarcatura istorică, având peisaje superbe. Din toate obiectivele turistice vizitate, cel mai mult i-a placut Cracovia si statiunea montana Zakopane.

Domnul profesor s-a declarat foarte mulţumit de comportamentul fără cusur al elevilor. Au  participat elevi din clasele VII A, VII C, X A, X B şi IX D.

Elevul Paul Bara din clasa a X-A s a declarat foarte multumit de obiectivele vizitate si de organizarea excursiei. Paul ne-a declarat ca cel mai mult l-a impresionat Auschwitz 1 şi viaţa deţinuţilor.

CĂTĂLINA VOTAV

CĂTĂLINA VOTAV

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: