GIANINA BAN & OANA TAICHIȘ: „All for Romania”, platformă dedicată românilor din diaspora

El este Viorel Iliescu, un tânăr programator în vârstă de 24 de ani din Prahova. „Aș spune că sunt o persoană simplă și umilă. Încă de mic am fost pasionat de tehnologie și mi-a plăcut să ajut oamenii; încerc să găsesc mereu soluții alternative pentru probleme și să fiu în pas cu tehnologia.”

image001

Viorel Iliescu

„Şcoala mea a fost timpul petrecut acasă”

Viorel a urmat școala gimnazială în localitatea unde s-a născut și liceul în Ploiești. El consideră că locația școlii nu este relevantă în viitorul unei persoane: „Cred că cea mai bună școală care o facem este viața și experiențele prin care trecem. Aș putea spune că școala mea a fost timpul petrecut acasă, studiind zilnic timp de opt ani, citind diverse cărți și exersând.”

El recunoaște că nu e pasionat de scrisul articolelor, însă în momentul în care a dezvoltat primul site de știri, a fost nevoit să înceapă să scrie: „Nevoia te îndeamnă să faci și lucruri cu care nu ești încă obișnuit”, susține Viorel.

El a creat platforma „All for Romania” din dorința de a le fi mai aproape românilor din diaspora. Totul a început în urmă cu aproape trei ani; a fost contactat de Daniela Popescu, care este co-fondatoarea ziarului, pentru a începe împreună o platformă online. Viorel se pricepea pe partea tehnică online, iar Daniela este de profesie jurnalistă și profesoară, cu domiciliul în Grecia. „Încă din primele zile am observat un interes ridicat pentru acest proiect, fapt care ne-a motivat să continuăm”, ne spune Viorel.

Articolele postate pe platformă sunt atât preluate de pe social media și alte site-uri de știri, cât si articole originale.

În prezent site-ul are zilnic cca. 60-70.000 de cititori unici, atât din România, cât și din diaspora, uneori depășind chiar 100.000. Pagina de Facebook a atras de asemenea 130.000 like-uri și 150.000 de followeri,  ceea ce atestă că oamenii sunt interesați de articolele postate pe platformă.

image002

 „Întotdeauna mi-a plăcut să mă dezvolt mai mult”

Viorel a început cu crearea unor pagini simple, în HTML, după care a trecut la php, baze de date, Javascript și CSS.  Astăzi există platforme unde fiecare își poate face un site rapid și ieftin. „Întotdeauna mi-a plăcut să lucrez în notepad și notepad++, dar am învățat și administrarea serverelor. Pentru a face un website nu ai nevoie decât de notepad și web hosting. Dezvoltarea unui website necesită cunoștințe de marketing, de social media și user interaction. Toate acestea se învață  separat, din experiență în special”, recunoaște Viorel.

În momentul de față el a creat cca. 30 de site-uri pentru persoane și companii din jurul lumii. La altele doar a participat în dezvoltarea sau rezolvarea diferitelor probleme.

Pe lângă faptul că este programator, Viorel este implicat în fundația „Salvează o inimă”, colaborând cu președintele asociaţiei ,Vlad Plăcintă si  directorul de comunicare & Fundraiser Dr. Tănase Tasent. Cea mai mare contribuție în ajutarea oamenilor a fost prin această asociație. Prin promovarea cazurilor, el a ajutat și salvat mulți copilași care nu ar mai fi trăit astăzi. În cea mai mare parte, cei din asociație promovează cazurile pe paginile si grupurile lor de social media. Un alt tip de ajutor a fost cel pe partea de IT, în care le-a oferit câteva sugestii și a ajutat cu dezvoltarea platformei „Salveazăoinimă.ro”. Urmează să îi ajute cu modificarea designului. Diferiți artiști au participat activ la promovarea cazurilor, printre care și Andreea Bălan.

Viorel contribuie și la dezvoltarea tinerelor talente din România.  Deoarece majoritatea oamenilor sunt pe social media, promovarea pe care se axează este aceasta. Folosește reclame plătite pe Google și e-mail marketing. „Vom mai adăuga o secțiune pentru tinerele talente ale României,un loc în care acestea vor fi promovate de către noi și audiența noastră.”

Viorel mai are câteva proiecte, unul fiind despre știință, „Știința.net”, un web site cu articole științifice pe înțelesul tuturor. Acest proiect a fost dezvoltat în colaborare cu cel mai bun prieten al lui, Mihai Soare, pe care îl consideră un mic geniu. Împreună vor să formeze un ONG prin care să promoveze știința în România. Viorel dorește să dezvolte și business-ul în IT, oferind web hosting de calitate și suport prietenos.

Momentan are cele două companii, All for Romania și Good Web, care îi ocupă cel mai mult timp. Restul timpului îl petrece citind sau stând noaptea pe afară, uitându-se la stele și visând la viitor. A dedicat foarte mult timp dezvoltării platformei, având parte de nopți nedormite și zile în care nu mânca aproape deloc, dar a meritat, spune el: „Timpul zboară foarte repede atunci când faci ceva ce-ți place și cred că acest proiect mi-a plăcut foarte mult. Sper ca pe viitor, All for Romania sa fie cel mai citit site pe diaspora.”

Proiectele actuale ale lui Viorel sunt:

– Good Web, în care oferă web hosting, SEO si social media marketing. Aceste cunoștințe l-au ajutat la dezvoltarea site-ului All for Romania.

– All for Romania, care este citit zilnic de oameni de pretutindeni, inclusiv parlamentari și artiști. Articolele au primit milioane de distribuiți în acești trei ani.

– Știința.net, un proiect prin care promovează știința în România.

Viorel Iliescu a colaborat și cu artiști din străinătate, de exemplu cu Erick Right, cu câteva reviste internaționale cu care colaborează și în prezent, de exemplu Trend Prive Magazine  și Dolce Vita Magazine.

Informațiile ne-au fost oferite de către Viorel Iliescu, iar fotografiile au fost preluate de pe contul lui personal de Facebook.

GIANINA BAN, OANA TAICHIȘ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: