DENISA ȚURCĂU & RALUCA GĂVRUȚA: „Fata de pe banner” este arhitectă

Florina Pantea este o tânără arhitectă din Oradea, care este pasionată atât de arhitectură, cât și de dansul popular, ea făcând parte din Ansamblul Folcloric Nuntașii Bihorului din Oradea.

florina02

FLORINA PANTEA

Florina s-a întâlnit cu pasiunea pentru arhitectură în clasa a V-a. Atunci a aflat pentru prima data ce face un architect și și-a spus că asta vrea să facă în viață, iar pe parcursul anilor nu și-a schimbat deloc opțiunea.

CITEŞTE ŞI: FATA DE PE BANNER

Talentul la desen și pictură i l-a descoperit profesoara de desen de pe atunci, d-na Emilia Negru.

După absolvirea școlii gimnaziale, ea a urmat cursurile Liceului de Artă din Oradea. În clasa a XII-a, Florina a început să se pregătească pentru admiterea la Facultatea de Arhitectură.

Aceasta a promovat cu succes examenul de bacalaureat, după care, așa cum și-a propus, a început să studieze la Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură din Oradea, pe o perioadă de șase ani. Ea a muncit cu pasiune și dăruire pentru fiecare proiect, reușind să termine această facultate ca șef de promoție, așa cum s-a întâmplat și la finalul liceului.

Prin faptul că a fost șef de promoție atât la liceu, cât și-n facultate, le-a făcut părinților săi o mare bucurie; aceştia nu se așteptau ca fiica lor să aibă atât de bune rezultate și pe timpul facultății.

La întrebarea care sunt zonele sale de interes în arhitectură, ea a răspuns: „Îmi place în primul rând proiectarea de arhitectură, dar pe lângă acest domeniu îmi mai place foarte mult restaurarea și designul interior, pe care tind să le urmeze pe lângă proiectare.”

În facultate ea a avut diverse proiecte: de la locuințe individuale în diferite contexte, cabană montană, casa de vacanță, amenajarea diferitelor spații publice etc. până la proiecte complexe, cum ar fi hotel de patru stele, motel, centre culturale etc.

Florina a fost întrebată de care dintre proiectele sale ea este cea mai mândră: „Grea întrebare, pentru că la toate am muncit cu sufletul și mi-am dat tot interesul să iasă cât mai bine. Dar pot spune că Hotelul de 4 stele, Clădirea de birouri cu regim mare de inălțime, Cabana montană, Grădinița cu 4 grupe și Casa la malul mării sunt printre preferatele mele. Însă vreau să menționez că un proiect cu totul aparte este proiectul meu de diplomă, Centru de arte experimentale Oradea, la care am muncit enorm, pe o durată mai mare de timp, începând din anul V al facultății”.

Ea are mai mulți arhitecți preferați: Frank Loyd Wright, Alvar Aalto, BjarkeIngels şi nu în ultimul rând pe celebra Zaha Hadid, ale cărei creații arhitecturale sunt cu totul aparte.

Florina susține că „România are și clădiri vechi pline de istorie, dar și clădiri noi, unele reușite, altele mai puțin reușite. De clădirile vechi spun că ar trebui să avem grijă și să le valorificăm mai mult, nu să le lăsăm în paragină, în uitare, să se dărâme, întrucât și ele ne reprezintă istoria și continuitatea noastră pe aceste meleaguri. Sunt foarte dezamăgită când văd foarte multe conace din sudul țării ce sunt o ruină.Trebuie să recunosc că există și realizări arhitecturale de bună calitate. Din acest punct de vedere, mă bucur și sper să mergem pe drumul bun. Însă foarte mult ține și de educația beneficiarilor și a investitorilor.”

Ea consideră că majoritatea românii își doresc ceva clasic, dar sunt unii care-și doresc ceva mai modern, totul depinde de venit.

Dacă ar fi arhitectul-șef al orașului timp de un an, Florina ar reface pietonalul de pe strada Republicii, ar amenaja malurile Crișului Repede și ar renova toate clădirile istorice.

florina01

Pe lângă pasiunea pe care o are pentru arhitectură, Florina este pasionată și de dansul popular. Cele două pasiuni se împacă foarte bine, ambele fiind încărcate de simbolism.

Dansul pentru ea reprezintă o destindere, o relaxare, pentru că îi place foarte mult.

Viitorii clienți ai arhitectei Florina Pantea o pot contacta prin e-mail: ninapantea18@yahoo.com

DENISA ȚURCĂU, RALUCA GĂVRUȚA

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: