DALIA PANTEA & NAOMI CODOBAN: Un domeniu în care concurenţa este enormă

Fiecare femeie îşi doreşte ca părul ei să arate perfect, iar aici intervin hairstyliştii, care au un rol foarte important în stima de sine a femeilor. Părul fiecărei femei are nevoie de un mic răsfăţ la hairstylist, de aceea ne-am hotărât să îi luăm un interviu unei specialiste.

hd02

Mariana Fazakas a început meseria de hairstylist de la vârsta de 20 de ani. Aceasta îşi desfăşoară activitatea în propriul salon, Salonul Lipar, aflat la parterul unui bloc, într-un cartier popular.

Mariana ne-a informat că un hairstylist ar trebui să aibă condiţii medii de studii. Fiecare hairstylist ar trebui să aibă liceul şi câteva cursuri, dar în principiu cursurile sunt esenţiale, nu diploma de bac.

Interlocutoarea noastră lucrează cu numeroase ustensile, printre care foarfecă, foarfecă de filat, piaptăn, perii, clame, uscator, aparat de tuns, pensula şi piaptăn pentru vopsit, bigudiuri, placă de întins, ondulator, bură de uscat.

Mariana crede că fiecare persoană este unică, de aceea nu are un model anum: „Apreciez multe persoane şi sunt atentă «să fur» ceea ce cred că e mai important din cariera mea”.

În legătură cu noile trend-uri în coafură, ea ne-a spus că cele mai căutate sunt lejeritatea, naturaleţea, culoarea verde şi – tot timpul – părul sănătos.

Preţul pentru coafat variaza între lungimea părului şi de lucrare, între 25 şi 120 de lei.

Mariana este de parere că din această meserie îţi poţi face un viitor: „Se însuşeşte bine baza meseriei şi se poate lua parte la tot felul de concursuri naţionale şi internaţionale, se poate colabora cu reviste şi case mari de modă.”

În acest domeniu concurenţa este enormă şi – ne spune Mariana – este foarte important să se ofere calitate şi seriozitate clienţilor.

Mariana este fericită să ne spună că visul ei a luat contur: are propria afacere, care în fiecare an prosperă, şi, mai presus de toate, se bucură de aprecierea clienţilor.

„Lumea încearcă să te descurajeze”

REPORTERI: Care este programul de lucru al unei coafeze?

MARIANA FAZAKAS: În funcţie de programul stabilit de fiecare salon, de la 6 până la 8 ore pe zi, în ture de o zi cu o zi sau zilnic.

 

REPORTERI: Daţi-ne vă rugăm frumos numele câtorva şcoli de coafat din România.

MARIANA FAZAKAS: Există atât şcoli postliceale şi profesionale, cât şi cursuri pentru coafat în România. Câteva şcoli renumite sunt Academia de Coafură Cristi Pascu în Bucureşti, cursuri coafor Adrian Niculescu Hairstylist în Bucureşti şi Academia Geta Voinea în Bucureşti.

 

REPORTERI: Care este concurenţa la o astfel de şcoală?

MARIANA FAZAKAS: Concurenţa este destul de mare. Coafeza trebuie sa fie mereu în trend, cunoscătoare a noutăţilor, punctuală, răbdătoare şi explicită.

 

REPORTERI: În ce măsura au acces şi băieţii în această meserie? Le daţi vreo şansă să facă carieră din asta?

MARIANA FAZAKAS: Băieţii au un potenţial mare, la fel ca şi în bucătărie, văd cu alţi ochi estetica faţă de noi, femeile. Dacă au răbdare şi le place munca migăloasă, le recomand cu mare drag.

 

REPORTERI: Care este salariul unei coafeze?

MARIANA FAZAKAS: Salariul unei coafeze este relativ, confidenţial, în funcţie de cât munceşte. La unele saloane încep cu un salariu minim, plus procentaj sau în sistem de chirie, iar venitul este în funcţie de realizări.

 

REPORTERI: Care este durata de activitate a unei coafeze?

MARIANA FAZAKAS: Durata de activitate şi-o stabileşte fiecare, se poate lucra până îi permite sănătatea, condiţia din familie şi finanţele.

 

REPORTERI: Când se pensionează o coafeză?

MARIANA FAZAKAS: La vârsta normală de pensionare.

 

REPORTERI: Daţi-ne trei motive pro pentru a te face coafeză şi trei motive contra.

MARIANA FAZAKAS: Motive pentru a te face o coafeza: este o meserie în care nu te poţi plafona (trebuie să ţi pasul cu noutăţile), eşti mereu activă şi în colectiv, mereu ai bani de buzunar, pentru că poţi practica meseria oriunde. Motive contra: stai foarte mult în picioare, trebuie să fii mereu la dispoziţia clientului, inclusive duminica şi în zi de sărbătoare.

 

REPORTERI: Cel mai important sfat pe care l-aţi primit în cariera dumneavoastră de hairstylist?

MARIANA FAZAKAS: Cel mai important sfat pe care l-am primit a fost: „Nu te da bătută, lumea încearcă să te descurajeze”, care m-a ajutat foarte mult.

Foto: arhiva personală Mariana Fazakas

au consemnat DALIA PANTEA şi NAOMI CODOBAN

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: