ALINA ZGHIBOLŢ & ALEXA-MARIA FIŢ: Meseria cu și despre oameni

Ea este Mădălina Popa, o tânără în vârstă de 27 de ani, care practica frumoasa meserie de psiholog. Mădălina este fostă absolventă a Facultății de Socio-Umane Oradea, specializarea Psihologie Educațională. Pentru a afla mai multe despre meseria de psiholog, i-am adresat Mădălinei o serie de întrebări.

image001

Psih. MĂDĂLINA POPA

REPORTERI: Ce face un psiholog?

MĂDĂLINA POPA: Psihologul studiază comportamentul uman şi procesele mentale, investighează şi recomandă căi de soluționare a problemelor psihologice, elaborează şi aplică teste pentru măsurarea inteligenţei, abilităților sau aptitudinilor, evaluare psihologică, implementează intervenţii specializate pentru a facilita adaptarea şi dezvoltarea personală, socială, emoţională, educaţională sau ocupaţională a persoanelor, oferă servicii de consiliere psihologică sau psihoterapie, interpretează datele obţinute şi elaborează recomandări pe care le consideră necesare.

 

REPORTERI: Care este diferența dintre un psiholog și un psihiatru?

MĂDĂLINA POPA: Psihiatrul evaluează, identifică şi tratează tulburările psihice, este un medic care a urmat cursurile unei facultăţi de medicină şi apoi s-a specializat în psihiatrie acesta are pregătirea şi experienţa necesară pentru a aprecia corect gravitatea patologiei mintale şi administrează medicamente,  în timp ce psihologul evaluează gândirea, afectul şi comportamentul uman sau consiliază psihologic şi intervine prin intermediul psihoterapiei.

Psihologul a urmat cursurile unei facultăţi de psihologie, după care şi-a obţinut atestatul de liberă practică într-o ramură aplicată a psihologiei: psihologie clinică și psihoterapie; psihologia muncii, transporturilor și serviciilor; psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională; psihologie pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.

 

REPORTERI: Cine poate apela la consiliere psihologică?

MĂDĂLINA POPA: La consiliere psihologică pot apela copii şi adolescenţi care au dificultăţi de relaţionare sau de adaptare şcolară sau copiii şi familia acestora,  adulţii care trec prin situaţii stresante (divorţ, pierderea locului de munca, decesul unei persoane apropiate etc.), dar nu în ultimul rând, orice  persoană care simte nevoia de o susţinere specială.

 

REPORTERI:  Ce condiții de studiu trebuie să îndeplinească un psiholog?

MĂDĂLINA POPA: Un psiholog trebuie să absolve o facultate cu specializarea psihologie, un masterat in domeniu, să obţină un atestat de liberă practică eliberat de Colegiul Psihologilor din România (cu treapta de specializare psiholog practicant în supervizare în domeniul absolvit în urma studiilor de masterat). Această supervizare se desfăşoară pe parcursul unui an în cadrul cabinetului unui psiholog cu drept de liberă practică ce are calitatea de supervizor. În exercitarea profesiei de psiholog sunt recunoscute următoarele trepte de specializare: psiholog practicant autonom, psiholog specialist şi psiholog principal.

 

REPORTERI: Care este salariul unui psiholog?

MĂDĂLINA POPA: Salariul unui psiholog diferă în funcţie de formele de exercitare a profesiei (sectorul public sau privat). În cazul exercitării profesiei în sectorul public, salariul diferă în funcţie de vechime, iar în sectorul privat (cabinete), sumele diferă în funcţie de numărul de clienţi care beneficiază de serviciile psihologice oferite.

 

REPORTERI: Dă-ne câteva motive pro și contra pentru a deveni sau nu psiholog!

MĂDĂLINA POPA: În primul rând, un argument pro este acela că, profesia de psiholog îți oferă posibilitatea să ajuţi persoanele care se confruntă cu diverse probleme; un alt argument pro constă în posibilitatea dezvoltării tale personale, dezvoltarea autocunoaşterii, cum să înţelegi mai bine reacţiile emoţionale proprii sau ale celor din jur, ce strategii poţi adopta pentru gestionarea emoţiilor negative, a gândurilor disfuncţionale sau comportamentelor disfuncţionale sau învăţarea rezolvării problemelor. Un argument contra privind profesia de psiholog este acela că această profesie implică un grad mare de solicitare psihică, fiind necesară găsirea unor modalităţi de gestionare a stresului pentru a evita suprasolicitarea, atât psihică, cât şi fizică.

 

REPORTERI: Ce calități trebuie să ai pentru a deveni psiholog?

MĂDĂLINA POPA: Un psiholog trebuie să dispună în primul rând de empatie, capacitatea de a te transpune în locul celuilalt, de a-i înţelege emoţiile şi stările sufleteşti. Alte calităţi importante ale  unui psiholog sunt intuiţia, o bună capacitate de a asculta, comunica şi socializa,  onestitatea, moralitatea, corectitudinea, spontaneitatea.

 

REPORTERI: Care este cel mai important sfat pe care l-ai primit în cariera aceasta?

MĂDĂLINA POPA: Cel mai important sfat pe care l-am primit în profesia de psiholog pot să spun că este acela de a avea încredere în propriile mele capacităţi şi de a persevera, indiferent de obstacolele apărute.

 

REPORTERI: Când se pensionează un psiholog?

MĂDĂLINA POPA: Un psiholog se pensionează când îndeplineşte condiţiile de pensionare, conform legii.

 

REPORTERI: Ce sfat le dai celor care vor sa devină psiholog?

MĂDĂLINA POPA: Nu aş numi un sfat, mai degrabă o sugestie. Cei care doresc să profeseze ca psiholog este necesar să dispună de răbdare şi perseverenţă în ceea ce priveşte rezultatele dorite, aceste rezultate fiind obţinute în urma unei cantităţi mari de efort depus, a formării profesionale continue şi dorinţei de a a învăţa şi descoperi noi metode.

 

REPORTERI: Ce presupune deschiderea unui cabinet?

MĂDĂLINA POPA: Pentru a exercita profesia de psiholog, acesta poate înfiinţa la alegere un cabinet individual de psihologie, cabinet asociat sau societate civilă profesională de psihologie încheiat între doi sau mai mulţi psihologi cu drept de liberă practică, patrimoniul fiind comun. Pentru a deschide un cabinet, este necesar întocmirea unui dosar cu diverse documente necesare pentru obţinerea avizului de funcţionare şi depus la sediul Colegiului Psihologilor din România. Avizul de funcţionare pentru prestarea serviciilor psihologice desfăşurate se eliberează de Comitetul director al Colegiului Psihologilor din România la propunerea comisiei aplicative competente, potrivit specialităţilor pentru care se solicită eliberarea avizului de funcţionare.

 

REPORTERI: Ce dotări are un astfel de cabinet?

MĂDĂLINA POPA: Un cabinet de psihologie dispune în principal de următoarele dotări: instrumente psihologice pentru evaluarea psihologică a clienţilor, mobilier (masă, scaune, dulap), diverse jucării, în funcţie de specificul de vârstă a copiilor, un calculator sau laptop, imprimantă etc.

au consemnat ALINA ZGHIBOLŢ şi ALEXA-MARIA FIŢ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: