Purtători de folos ai liceului nostru

Liceul Onisifor Ghibu are un patron spiritual al cărui nume înseamnă purtător de folos. Educația se cuvine să fie purtătoare de folos pentru copii. În acest spirit, călăuzindu-ne reciproc, punând mână de la mână daruri personale și asezonând cu muncă după puteri, ne-am ținut de mână – un nucleu de elevi și profesori – și, pornind de la un studiu ecologic care să documenteze parametrii fizico-chimici ai apelor pârâului Peța, am ajuns de la știință la mai multă conștiință, pentru că ne-am identificat cu cauza pârâului Peța.

viviana-rad-inger-pe-apa-web

„Înger pe apă” © VIVIANA RAD

Mergând pe apele acestui pârâu – pentru mulți bihoreni, din păcate, acesta reprezentând doar o „apă a Sâmbetei” – ne-a durut sufletul de soarta lui, căci am aflat că, din cauza, în principal, a lăcomiei și indiferenței noastre, prin exploatarea intensă a zăcământului geotermal din zona Băilor 1 Mai și Felix, prin indiferentismul nostru proverbial, noi, bihorenii, privilegiați moștenitori ai unei configurații biotopice unice, Rezervația Naturală Pârâul Peța, sit Natura 2000, am fost martorii morții acestei rezervații în zona fostului Lac cu Nuferi de la Băile 1 Mai.

Peța era singurul loc din lume unde nufărul termal (Nymphaea Lotus var. Thermalis) vegeta spontan într-o climă temperată, supraviețuind glaciațiunii din cuaternar. Roșioara lui Racoviță (Scardinius Racovitzai) se adaptase doar aici, în ape termale de 28-34 grade, pe fundul lacului cu nămol și alge, iar melcul termal (Melanopsis Parreyssi,) era șie el o specie endemică.

Era, căci nu mai este. Dacă celelalte două specii au putut fi reproduse ex-situ, prin proiecte finațate de străini cu filon ecologist în registrul vieții lor, melcul termal nu a mai putut fi resuscitat, fiind în extincție.

Astfel, în continuarea proiectului nostru – Inițiativă Pro Peța – ne-am canalizat energiile înspre sensibilizarea publicului cu privire la destinul acestei naturi unice, care ne-a ales, tăcută, să o ocrotim. Nu o facem din formalism. Deși timpurile acestea se declară ecologiste, adevărul este că mare parte a publicului percepe acțiunile ecologiste ca fiind derizorii. Ne-am agățat la butonieră acest crez donquijotesc: suntem străjeri ai Peței, în special, și iubitori ai naturii, chiar dacă aceste declarații par sintagme demonetizate.

Procesiune Pro Peța a fost o acțiune dinamică a proiectului nostru, apropae 100 de elevi ai liceului nostru însoțind simbolic Peța, într-o zi mohorâtă de toamnă, de-a lungul albiei sale, pe biciclete, role sau skate-uri, solidarizând cu un destin trist pe care vremurile noastre materialiste l-au  asociat acestui loc unic.

Pro Peța 2.0 a fost o altfel de abordare a preocupărilor noastre. În liceul nostru s-au expus desene, fotografii și… discursuri ce au reflectat sensibilitatea artistică și atitudinea eco-civică a elevilor noștri.

afis-wetlands-jpg-web

Acțiunea de astăzi se înscrie în linia preocupărilor noastre constante și sincere de străjeri ai naturii. Doar că tristețea și indignarea manifestate motric și artistic în primele acțiuni au făcut loc, fără să lăsăm garda jos, unui zâmbet, unei stări de admirare a frumosului, a ineditului pe care ni-l așterne în fața ochilor și a sufletului natura, de câțiva ani încoace. Suntem fascinați, încântați de inefabilul priveliștilor cu păsări din alte zări, de farmec pline, emisari misterioși ai altor orizonturi, pe care doar le bănuim, noi, cei ce nu suntem specialiști. Apele noastre bihorene devin, de un timp încoace, raiul păsărilor exotice pentru aceste locuri, a păsărilor specifice mai degrabă Deltei. Și Peța noastră, draga de ea, și Crișul, s-au umplut de egrete, lebede, cormorani, rățuște, ireal de prezente în respirația noastră cotidiană. Privim aceste ape cu duioșie, ca pe niște maternități delicate ale unor vieți noi, care ne șterg lacrima și ne dau speranțe în regenerarea naturii, în perpetuarea ei în alte forme de viață.

Elevii grupului ecologist al Liceului Onisifor Ghibu au ieșit acum în lume și au surprins, într-o expoziție colectivă, în spirit documentarist,  această viață nouă din sânul apelor Crișului Repede și Peței.

Mulțumim luptătorilor ecologiști care ni s-au alăturat pro bono, personalități de mare omenie și noblețe sufletească, care ne-au însoțit luminându-ne drumul cu torțe aprinse! I-am declarat eco-warriors și i-am adoptat și noi în spiritul purtătorilor de folos ai liceului nostru!

Prof. MIRELA ARDELEAN

portret-mirela-ardelean-foto-andrada-nitu

Prof. MIRELA ARDELEAN. Foto: Andrada Niţu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: