Când ai plâns la exmatricularea unui coleg?

Cum ar fi dacă ți-aș zice că nu este legal obligatoriu să mergi la scoală? E o afirmație destul de interesantă și controversată, dar adevărată. Legea nu te obligă să mergi la şcoală – cel puțin nu la ceea ce numim noi scoală.

Există un fel de școli numite Sudbury schools, care îți permit să ai complet control asupra propriei tale educații. Sunt ceea ce noi am numi „scoli private”, dar nu tocmai.

Acest gen de școli nu sunt găsite în România, iar școlile noastre private nu pot fi considerate un echivalent. O scoală de acest gen este o şcoală unde elevii au completă responsabilitate asupra învăţământului lor, iar școlile sunt bazate complet pe democrația directă, unde elevii și membrii „catedrei” sunt egali – „catedrei” între ghilimele, fiindcă aceștia nu sunt tocmai ce am numi profesori, sunt mai mult supraveghetori sau tutori.

Elevii decid individual ce vor să facă cu timpul lor, iar ei invată totul mai mult prin practică decât prin învăţarea teoriei. Nu există un cutriculum anume care trebuie să fie atins; elevii decid câte ore vor să învețe un anumit lucru și ce vor mai anume să învețe.

Acum, întrebarea e: Ce faci, totuși, dacă faci ce vrei? Stai și te joci pe telefon toată ziua? Păi, nu chiar.

Un binecunoscut youtuber, pe nume Boyinaband, i-a luat un interviu unei domnișoare care se întâmplă să fi avut norocul de a frecventa o astfel de şcoală. Şi spun „norocul” pentru că este enorm de costisitor.

De la ea am putut afla că elevii sunt nevoiți să stea la şcoală o anumită perioadă de timp și au anumite „sarcini” de îndeplinit, sarcini casnice, care pot fi evitate plătind bani. Nu orice fel de bani, totuși! Banii sunt strânși făcand diferite activităţi la alegere în incinta școlii.

De exemplu, să vinzi acadele. Copiii veneau de acasă cu tot felul de produse și le vindeau altor copii. Dar nu era atât de simplu – aduci acadele și le vinzi. Erau nevoiți să ceară permisiunea unuia dintre tutori și să completeze formulare pentru a-i fi permisă vânzarea de produse în incintă. Ora de educație antreprenorială deja pare mai interesantă!

CITEŞTE ŞI: PE BANDĂ RULANTĂ

Bun, acum că știm activitătile din incinta acestor școli, oare ce fel de reguli sunt valabile pentru elevi?

Evident că nu vor lovi sau insulta tutorii, ar fi o debandadă.

După spusele domnișoarei din interviu, există reguli. Evident, nu sunt atât de stricte că într-o scoală normală, dar există. Ce se întâmplă când un elev incalcă o astfel de regulă?

Fiecare membru, fie profesor, elev sau doamnă de servici va decide prin vot anonim care este sancțiunea.

Un exemplu dat a fost faptul că un copil care consuma droguri în mod constant și nu prea frecventa orele a fost nevoit să fie sancționat, iar după o sesiune enorm de lungă de votare, s-a decis ca elevul să fie exmatriculat. Restul membrilor plângeau, fiindcă le era greu să se despartă de un prieten drag, cu care petrec în fiecare zi timp.

Când e ultima dată când voi ați plâns la exmatricularea unui coleg?

Read the rest in Paperless

SERENA BLAGA

serena-right

SERENA BLAGA Foto: arhiva personală

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: