RUBEN NISTOR & RAUL CHIRILĂ: Pe bandă rulantă

Am vizionat un videoclip de pe YouTube, „Don’t stay in school” (versuri: David Brown, https://twitter.com/DavePBrown, canal YouTube: http://youtu.be/8xe6nLVXEC0) care ne-a  impresionat şi ne-a dat motivaţia de a alege şi a analiza un subiect mai delicat, şi anume sistemul de învăţământ. Iată câteva lucruri pe care le considerăm neajunsuri.

  1. Materia este veche, şi aici ne referim la manuale, date şi definiţii. Pe lângă că nu este tocmai la zi cu toate datele, este şi multă, se pune accent pe informaţie şi nu pe practică.
  2. Modul de predare este extrem de anost, fără culoare şi plictisitor, un elev nu va putea fi atras prin aceste lucruri. Aici intervin profesorii care nu mai au aceeaşi pasiune de a preda; pe lângă salariul mic, trebuie să asculte o mare de copii, care nu sunt tot timpul cuminţi.
  3. Modul de gândire al şcolii cu privire la viitorul elevilor – să scoată drone pe bandă rulantă, care pot fi uşor manipulate. Ni se implementează de mici că trebuie să ascultam de superiorii noştri, „mâinile la spate şi faceţi linişte”, este trist să vezi o mulţime de copii cu mâinile la spate, care stau şi te privesc probabil cu dispreţ.
  4. Vor să ne înveţe că părerile şi ajutorul primit din partea oamenilor din jurul nostru sunt neimportante. De exemplu, suntem la test şi cerem ajutorul colegului; dacă suntem prinşi, vom fi sancţionaţi – noi în viaţa reală numim acest lucru A COLABORA. Gândiţi-vă la un creion: în momentul în care sunteţi capabili să confecţionaţi un creion de unul singur, începând de la mina de grafit, lemnul sculptat şi până la radieră şi suportul de metal, atunci puteţi să ziceţi că aţi realizat ceva în viaţă fără ajutorul şi implicarea nimănui.
  5. Nu suntem învăţaţi lucruri esenţiale pentru viaţă, cum ar fi să ştim să acordăm primul-ajutor medical, ce sunt taxele şi cum le plătim sau chiar despre prima întâlnire.

Nu credem că vom schimba nimic prin aceste cuvinte, nu singuri; dacă cei din generaţiile trecute nu au zis „stop”, este timpul să o facem pentru noi şi pentru viitorii noştri copii.

RUBEN NISTOR, RAUL CHIRILĂ

Acest material a apărut iniţial în numărul 2 al periodicului Paperless (pag. 50-51). Găsiţi tot acolo versurile piesei lui David Brown şi o versiune în limba română, în traducerea Serenei Blaga (pag. 52-54).

raul-chirila-si-ruben-nistor

RAUL CHIRILĂ şi RUBEN NISTOR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: