Cu un pas mai aproape de viitor

 Printr-o metodă remarcabilă, posibil controversată, oamenii de ştiinţă de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din Statele Unite ale Americii au anunţat în data de 26 ianuarie 2017 că au creat primul hibrid om -animal. Proiectul a avut ca scop sa demonstreze că celulele umane pot fi introduse, pot supravieţui şi dezvolta într-un organism animal – în cazul de faţă, un embrion de porc.

Motivul pentru care acest experiment ne va afecta este datorită posibilitatii de producere a organelor umane ce vor rezolva lipsa de donatori.

 In SUA, la fiecare 10 de minute o noua persoana este adaugata pe lista de asteptare , 22 de pesroane mor zilnic, iar in momentul de fata exista 118.630 de persoane pe lista de asteptare, în timp ce in România 4.400 de oameni asteapta si doar 448 de operatii au fost realizate in anul 2015, conform Registrului international de transplante si donări de organe.

Cum ar fi dacă, în loc sa ne bazăm pe generozitatea donatorilor si sa pierdem ani asteptand, putea sa creştem un organ biotehnologizat intr-un animal?

Acum suntem cu un pas mai aproape de realizarea acestei inovatii, totul datorandu-se echipei de cercetători de la Institutul Salk, care au creat ce este cunoscut în termeni stiintifici drept o himeră – un organism ce contine celule de la doua sau mai multe specii diferite.

În trecut, himerele uman – animal erau ceva irealizabil. Experimentele de genul acesta, în care se foloseşte material genetic uman, sunt neeligibile pentru a fi sponsorizate de stat în SUA, asa ca proiectul s-a bazat pe sponsorizati din mediul privat.

Autorul principal al studiului, Jun Wu, declară că „în civilizaţiile antice, himerele erau asociate cu zeii” si că „strămoşii noştri considerau himerele gardienii oamenilor si intr-un fel asta este ceea ce încercăm si noi sa facem”.

Read the rest in Paperless

GEORGE CHIŢA

george-chita

GEORGE CHIŢA

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: