ANDREI ȘTEF: Despre neputința de a-l avea pe Brâncuși

Probabil că mulți, dacă nu majoritatea covârșitoare a celor care au auzit de strângerea de fonduri pentru „Cumințenia Pământului”, au considerat cel puțin o prostie și un nonsens a da un ban pentru o piatră. Nu cred că jignesc pe cineva spunând că acei oameni au în interiorul cutiei craniene, în cel mai bun caz, o piatră.

Nu vreau să atribui toată vina campaniei de promovare, al cărei mesaj era nu „noi”, „noi” e o prostie, „eu” donez . Înțeleg ca prin aceasta s-a vrut o chemare la lupta personalizata, în care „eu” să-și spună cuvântul, dar „eu” nu poate exista decât în și prin „noi”.

Au poate unii au crezut și cred în continuare ca Brâncuși nu poate și fi „al statului”, „al nostru” și „al meu”, cum promiteau ambasadorii campaniei, iar în cazul acesta nu mai pot acuza mesajul, ci chiar îl laud – ceea ce este al meu este al nostru, ce este al nostru este al meu- este cât se poate de creștin și patriotic. Problema este – după cum văd eu – lipsa de legătură între „al meu” și „al nostru”, intre „al nostru” și „stat”; despre creștin și patriotic nici nu se mai cade a vorbi.

100.000 din 20.000.000 care, se pare, am căzut de fraieri ai mai bogați cu 2 euro la următoarea factură de telefon.

Cred ca a fost cel mai important examen „al nostru”, dar și „al meu” din istoria recenta, pe care l-am picat cu desăvârșire. Cred că „eu” tinde să piară, pentru că „noi” e la limita dintre ființa și neființa.

Nu vreau sa spun ca suntem lipsiți de sensibilitate, căci pentru a avea o anume sensibilitate sau a te lipsi de ea, trebuie mai întâi sa cunoști, iar ca sa cunoști, trebuie să-ți pese. Vreau sa spun ca suntem nepăsători fata de cultură, de artă – care face acea mică diferența intre om și animal și ii oferă omului demnitatea de a fi uman – nepăsători față de „noi”, nepăsători față de „eu”.

Doamne ajută!

Hristos S-a născut!

ANDREI ȘTEF

andrei-stef

Andrei Ştef este absolvent al secţiei Filologie – Jurnalism a Liceului Teoretic Onisfor Ghibu Oradea, promoţia 2015. A fost timp de un an student al Facultăţii de Sociologie a Universităţii Babes-Bolyai din Cluj, iar în prezent studiază Teologia la Universitatea din Oradea.

 

 

Advertisements

2 comments

  1. Calin

    E aiurea, statul trebuia sa cumpere opera lui Brancus, populatia contribuie la buget.Propaganda asta cu “daca il vreti pe Brancusi platiti voi” nu e despre unitate, crestinism sau patriotism ce e un joc de imagine pentru oameni care se uita la televizor ca anumiti politicieni asociindu.se cu imaginea lui Brancus sa prinda la electorat.Analizati intai astfel de campanii..si articole.

    Like

  2. fsdfsdfs

    In primul rand, “opera” aia e prea scumpa pentru bugetul nostru si nu ne va ajuta cu nimic pe viitor. Eu nu sunt de acord sa plateasca statul o caruta de bani pentru asa ceva, voi tre sa intelegeti ca noi suntem cersetorii europei, nu ne permitem cultura atat de scumpa. Un cersetor se duce sa isi ia paine cu banii ca sa nu moara de foame, nu ii da pe o carte de fictiune. E absurd sa dai atatia bani pe chestia aia când noua ne pleaca toti medicii tin tara din cauza ca nu sunt platiti cum trebuie.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: