Start în ediţia a doua a LOGO Art

Începând de mâine, 15 noiembrie, se dă startul pentru tema concursului de pictură, care este inspirată de opera artistului francez Claude Monet (14 noiembrie 1840 – 5 decembrie 1926). Sunteți invitați să realizați o lucrare în maniera impresionistă a acestuia, având ca subiect Palatul Vulturul Negru.

Impresionismul a debutat în 1865 la Paris ca o artă nouă, în care pictorii nu s-au mai mulțumit să oglindească fidel realitatea concretă, ci o realitate așa cum apare simțurilor și sensibilității lor, în funcție de lumină. Lumina este agentul principal care dă viață și care însuflețește căci în absența ei totul e mohorât și trist.

Cele trei caracteristici ale impresionismului sunt: plenerismul (pictarea în aer liber); până la impresioniști niciodată un tablou nu a fost pictat în întregime în mijlocul naturii, era doar schițat și executat în atelier. Ei consideră că un tablou trebuie pictat acolo unde a fost văzut. Lumina rece și uniformă a atelierului nu se compară cu lumina naturală, căci razele soarelui fac să vibreze atmosfera și să strălucească nuanțele culorilor chiar și în umbră; divizarea tonului; artiștii impresioniști nu întind culoarea omogen, ci trasează linii și virgule în direcții și culori diferite, reușind să surprindă astfel vibrația și efectele luminii (vibrația apei, a aerului, a cerului ori a frunzișului în bătaia vântului); coloritul luminos – umbra, care odinioară era redată prin tonuri brune sau negru, la impresioniști ea însăși e culoare, în general de nuanță slab albăstrie sau violetă, niciodată neagră.

Termenul de impresionism a fost folosit de un jurnalist care a ridiculizat lucrarea lui Claude Monet – „Impresie, răsărit de soare”.

Reprezentanți: sporadic Edouard Manet, Claude Monet, Auguste Renoir, Edgar Degas, Alfred Sisley, Camille Pissarro etc.

Claude Monet este socotit șeful acestui curent, a cărui denumire a fost dată după o lucrare de-a sa intitulată „Impresie, răsărit de soare”. Este renumit prin seriile de lucrări ce reprezintă căpițe de fân, catedrala din Rouen, palatul parlamentului din Londra, eleșteul cu nuferi, plopii etc., în diferite momente ale zilei sau în diferite anotimpuri.

Urmăriţi concursul pe pagina de Facebook LOGO ART!

Prof. SIMONA DERECICHEI

simona

Prof. SIMONA DERECICHEI Foto: Vanesa Dibarţ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: