RAREŞ ROMAN: Sfânt printre oameni

În data de 30 octombrie 2016, Înaltpreasfinţitul Iustinian Chira a trecut la cele veşnice, la vârsta de 95 de ani.

sfant.JPG

Foto: RAREŞ ROMAN

El nu a avut tocmai o viata usoară. S-a nascut la data de 28 mai 1921 sub numele de Ion, in satul Plopis din Maramures, mai avand inca două surori. Parintii lui erau oameni simpli, mama sa era o femeie credincioasa, iar tatal sau – spunea chiar Înaltpreasfinţia Sa – ,,arăta ca un dac”. La varsta de 16 ani tatal sau a murit in faţa lui, in timp ce el ii citea din acatistul Maicii Domnului.

Dupa aceasta, spune, ,,m-am hotarat sa plec de acasa la manastire, dar mama mea m-a rugat sa raman inca o zi. Tot asa cate-o zi am mai stat de duminica pana joi, apoi in acea dimineata am plecat. Iesind din sat, m-am intors, m-am inchinat facandu-mi cruce si am jurat ca aici nu o sa ma mai intorc niciodata.”

El a ajuns abia seara la Mânastirea Rohia. Staretul, dupa ce l-a ascultat, l-a primit ca frate de manastire, iar mai apoi facandu-l calugar. Dupa putin timp a fost numit staret al manastirii (din 1944 recunoscut oficial in 1946 pana in 1973).

sfant02

Foto: RAREŞ ROMAN

Iustinian a fost inrolat timp de un an in armata maghiara. A studiat la Seminarul Teologic Ortodox Român din Cluj și apoi la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, unde a obținut licența.

sfant03

Foto: RAREŞ ROMAM

La 9 septembrie 1973 a fost ales de Sf. Sinod Arhiereu Vicar al Clujului,Vadului si Feleacului. In 19 noiembrie 1990 el a fost instalat Episcop al Maramuresului si Satmarului. In 13 decembrie 2009 Preafericitul Patriarh Daniel si Sf. Sinod il ridica la rangul de Arhiepiscop onorific al Maramuresului si Satmarului.

Înmormantarea a avut loc la 3 noiembrie 2016.

Fotografiile de mai sus au fost făcute cu ocazia hramului mânăstirii, de Adormirea Maicii Domnului. Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre IPS Iustinian Chira, puteţi urmări documentarul O VIAŢĂ ÎNCHINATĂ BISERICII

RAREŞ ROMAN

rares-roman

RAREŞ ROMAN

Save

Save

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: