CYNTHIA LACATÂŞ: Home schooling sau școală?

Părinții Dana Nălbaru și Dragoș Bucur au luat o decizie radicală în privința fetiței lor, de doar 9 ani. Părinții au luat această decizie fiindcă au considerat că este mult mai bine sa înveți acasă despre lucrurile care îți plac, fără constrângeri și fără note.

În opinia mea,  această metodă de home schooling este una pozitivă dar si negativă in același timp. Pozitivă e deoarece copilul nu este stresat în fiecare zi de luni până vineri,  nu trebuie sa mearga cu frică la scoală întrebându-se: „Oare azi mă ascultă la mate?”

Este mult mai bine sa stai acasă, să înveți ce îți place, să înveți din plăcere și să nu fii obligat să înveți ce nu îți place sau ceea ce nu te interesează. Însă după părerea mea această metodă are și multe dezavantaje. Copilul nu se va întălni cu colegii lui de clasă, va deveni nesociabil, nu va avea prieteni și, cel mai important lucru, nu va avea amintiri petrecute la școală sau liceu, deoarece să recunoaștem că fiecare dintre noi are acele nebunii în cufărul cu amintiri.

Cum fiecare dintre noi are o altă părere, să vedem ce zic și alţii.

Anca Eros (șef agenție BRD): „Școala, în România, are multe minusuri și multe plusuri. Dincolo de sistemul învechit de predare, de manualele vechi și profesorii demotivați, școala este locul în care ne desprindem de familie și trăim în comunitate cu persoane care ne plac sau ne displac. Școala ne învață altă autoritate decât cea a părinților. Școala este locul în care ajungem să conștientizăm că suntem diferiți și totuși avem interese, credințe, sentimente asemănătoare.

Sistemul de home schooling poate să dea roade doar dacă societatea, nivelul de trai și mentalitatea permit educarea copiilor acasă, dar cu implicare importantă în viața comunității: cluburi sportive, de teatru, de şah, de citit, voluntariat. Nu cred ca e cazul în România deocamdată.”

Doina Bulzan (profesoară): „În primul rând părinții care aleg pentru copiii lor home schooling trebuie să dispună de resurse materiale; în România nu sunt prea multe familii care și-ar permite acest tip de școală.

În al doilea rând, educația acasă presupune și o mare responsabilitate, pentru că trebuie să se ocupe de educația copiilor lor care nu mai merg la o instituție de învățământ unde sunt supravegheați și educați.

În al treilea rând, părintele trebuie să aibă mare încredere în copil, să existe o bună relație părinte – copil și cadrul didactic care vine acasă să-l educe. În general, majoritatea părinților sunt ocupați cu serviciul sau sunt plecați în străinătate la muncă, lăsând copii în grija bunicilor, rudelor, tutorilor. Ceea ce este mai important este că îi izolează pe copii prin educația acasă, ei nu mai socializează.

În concluzie eu cred că nu este cea mai bună soluție, ci ar trebui ca profesorii, elevii și părinții împreună să creeze condiții pentru o școală mai bună.”

D.R. (elevă): „Românii  fac home schooling de multă vreme. Unii părinți cred că această  practică de a-și educa copii este mai simplă și mai avantajoasă pentru ei. Bineînțeles, această metodă de a-și educa copii este mult mai costisitoare. Pe lângă home schooling, mai este și metoda clasică, adică cursurile școlare care nu trebuie plătite. Părerea mea este că sunt mai multe avantaje la cursurile școlare decât cele de acasă. Copiii care participă la cursuri școlare au un avantaj prețios față de cei care participă la home schooling, deoarece aceștia își petrec timpul învățând integrați într-un colectiv, iar în viitor ei sunt obișnuiți cu mai multe persoane și vor putea să se integreze mai ușor alături de colegii de la muncă etc., față de cei care fac home schooling, care nu sunt obișnuiți cu un colectiv și nu vor ști să se integreze la fel de ușor.”

N.M.: „Eu nu sunt în totalitate împotriva programului de educație în sistem home schooling, dar nici pentru. Cred că școala românească în momentul de față nu este suficient de bună și prin asta eu înțeleg că nu motivează elevul. Nu îi stârnește curiozitatea îndeajuns în a învăța lucruri noi sau nu generează modele demne de urmat, dar nici home schooling-ul nu e o soluție bună în a rezolva problema. Un copil se dezvoltă și începe să socializeze încă de la grădiniță, când începe integrarea. Atunci el dă nasul cu lumea reală și așa începe antrenamentul pentru viață. Copilul care nu trece prin acest antrenament rămâne sub clopotul de sticlă al familiei și când acesta se sparge și ajunge să se lovească de lumea reală, el se poate trezi ca un inadaptat sau chiar mai rău, a unui inadaptabil. De aceea eu nu cred că extragând copilul din mediul școlar îi facem vreun serviciu, deoarece el nu va fi pregătit pentru lumea reală din care face parte. Așa că, în opinia mea, soluția spre binele real al copilului este să pretindem o reformare a școlii pe tote palierele.”

CYNTHIA LACATÂŞ

image001.jpg

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: