KECSKES JUDIT: Naționalism extrem sau rasism?

Acest articol nu e pentru o anumită persoană, nu e pentru persoana care m-a atacat pe mine, e pentru toți cei care se consideră superiori față de alte nații.

Naționalismul poate fi un lucru rău, dacă e dus la extreme, deoarece se transformă în rasism. Toată dragostea ta față de tine, față de nația ta, de poporul și țara ta exprimă-ți-o, fă-o vizibilă, simțită, dar nu o transforma în ceva urât, nu o duce până în cealaltă extremă, pentru că riști să ataci, să jignești și chiar să distrugi un suflet. Iar în momentul în care devii rasist, nu demonstrezi iubirea față de propriul tău popor, demonstrezi altceva.

Rasismul. Ce înseamnă asta? Înseamnă lipsă de bun-simț față de o altă nație. Înseamnă un singur lucru: „Eu mă cred mai bun decât alții pentru că am o altă nație”!

Abia începuse școala de patru săptămâni, asta fiind a cincea, dar în fiecare zi aud aceeași replică: „Tu nu ai cuvânt aici, ești unguroaică!” La început nu băgam în seamă asta, pentru că așa sunt oamenii – judecă, ne judecă după copertă, după aparențe. Însă unii nu știu că toate cuvintele au o anumită greutate și, adunate cu timpul, ne apasă pe suflet.

Acum și pe sufletul meu apasă această greutate; fiind atacată în fiecare zi, am crezut că trebuie să demonstrez că și eu sunt la fel, sunt exact cum e un român, un slovac sau oricare altă nație.

Sunt un om care vorbește o limbă diferită, însă vorbesc la fel de bine și limba română, fac parte din aceeași societate, nu sunt cu nimic mai prejos sau mai presus. Sunt mândră că sunt unguroaică, iubesc România cum o face un român, iubesc să trăiesc aici și în special iubesc românii care nu mă consideră diferită. Iubesc limba română, e a doua mea limbă maternă, o vorbesc de când m-am născut și sunt mândră să spun toate astea!

Și mi-am dat seama… Cui trebuie să demonstrez ceva? Nimănui! Doar mie! Și de ce? Pentru că acel om care mă judecă nu e interesat să afle adevăratele mele valori, el vede doar o aparență, o nație, un nume diferit. Nu vede sufletul, nu vede gândirea, iar după momentul în care atacă, nu vrea să mai audă sau să afle adevărul.

Oameni buni, de ce vrem o generație ca asta? Chiar vrem să ne urâm unii pe alții pentru simplul fapt că avem naționalități diferite? Cu siguranță, niciunul din voi, dacă ar fi de altă naționalitate, nu român, nu ar vrea să audă zi de zi insulte, cuvinte care, poate spuse cu seriozitate sau nu, devin adevărate mingi de foc și ținta lor vie este exact sufletul vostru.

Știu, nu sunt nici prima, nici ultima care e atacată, dar acum sunt una dintre vocile care se ridică și spune STOP!

KECSKES JUDIT

kecskes-judit

KECSKES JUDIT

Advertisements

One comment

  1. Petru

    Ai dreptate apreciez ce ai ai scris…. Si eu sunt rrom si nu mie rusine, , insă mie rusine de unii rrom ptr lucrurile care fac (unii), dar nu trebuie băgați inseamă vorbele grele al unor răutăcioși, Dumnezeu are grijă de fiecare 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: