OANA TAICHIŞ: Ghibu pe baricadele feminismului

Câteva eleve de la Ghibu, din clasele de jurnalism, sunt implicate într-un proiect alături de un profesionist al domeniului.

Andrada Rește

ANDRADA REŞTE

Andrada Rește are 22 ani, este absolventă a Facultății de Teatru și Televiziune și este preocupată de mai multă vreme de stereotipul imaginii femeii în spațiul mass-media din România.

Andrada ne-a vizitat acum aproximativ o lună, ocazie cu care și-a construit echipa de lucru din Ghibu. Echipa actuală este compusă din Alexa Fiț, Andreea Raita și subsemnata.

Reuniunile noastre au loc o dată sau de două ori pe săptămână, ocazie cu care abordăm în discuții modul în care femeia este percepută și prezentată pe diverse platforme media din România, în special în reclame și show-uri de divertisment.

Animatoare. Asistente. Obiecte

Nu e greu de observat că femeile sunt puse în poziții înjositoare; când nu sunt animatoare sau persoane cu o inteligență modestă, femeile invitate în studiouri sunt invitate să vorbească despre subiecte banale, cum ar fi viața lor personală, eventual cu detalii picante. Un exemplu dat de Andrada: femeile sunt somate să-și prezinte abilitățile gospodărești, fără să se țină cont de pregătirea lor intelectuală.

Acest proiect, care se intitulează „Imaginea femeii în spațiul audio-vizualului în România”, este în derulare. Noi, fetele de la Ghibu, vom ilustra componenta aflată la vârsta adolescenței. Mai sunt implicate femei de carieră de diverse profesii și vârste.

„Cred că acest proiect va avea succes, deoarece sunt multe fete care nu au încredere în ele, așa că prin acest documentar încercăm să ne impunem punctul de vedere, să schimbăm mentalitatea lumii în bine, să nu acceptăm stereotipurile, de exemplu femeia mamă, obiect sau doar de decor”, a spus Andreea.

Personal, cred cu tărie în acest proiect; cred și eu că spațiul media este prea ocupat de femei superficiale sau care generează o imagine superficială în raport cu celelalte femei.

Cea mai recentă întâlnire a noastră a avut loc sâmbătă, 7 mai, într-o sală de clasă a liceului nostru. Filmările au fost făcute de un cameraman profesionist de la DIGI 24 Oradea.

Vă vom ține la curent cu derularea acestui proiect.

OANA TAICHIŞ

OANA TAICHIŞ

OANA TAICHIŞ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: