UPDATE Ziua Europei

Pe continentul european, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității.

image003

Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană. Ziua Consiliului Europei reflectă propria înființare în 1949, în timp ce Uniunea Europeană celebrează data propunerii înființării CECO în 1950. Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor.

Parlamentul European functioneaza in trei orase ale Uniunii Europene: Strasbourg, Luxemburg si Bruxelles, sediul central este la Strasbourg. Institutia a fost in anul 1952, numindu-se initial CECO (Adunarea Comuna a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului) , apoi din anul 1958 s-a numit Adunarea Parlamentară Europeană si in final a primit denumirea de Parlamentul European, începând din anul 1962.

image002

Parlamentul European se poate vizita gratuit de catre persoane individuale, numarul de locuri fiind limitat, dar mai ales de către grupurile 20-45 de persoane, dupa o programare in prealabil.

Obiective turistice Strasbourg

 În 2014 am avut ocazia să merg într-o excursie în Franţa. Primul popas pe care l-am făcut a fost la Strasbourg, unde am vizitat Parlamentul European. În Parlament nu am mai putut intra, pentru că am ajuns la o ora când se desfăşurau şedinţele; am văzut Parlamentul European doar din exterior. La intrarea în Parament erau afişate toate steagurile ţărilor care fac parte din Uniunea Europeană.

Pe lângă Parlamentul European, în Strasbourg mai puteţi vizita catedrala şi mai puteţi face o croazieră pe Rin.

Anul trecut, liceul nostru a sărbătorit Ziua Europei printr-o adunare in sala festiva. Evenimentul a inceput prin reprezentarea zilei de 9 mai, iar pentru a crea o atmosferă mai placută, doamna Sandor Lilla a organizat o dezbatere bazată pe votul obligatoriu în România.

Pentru promovarea unităţii

Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor. Cu ocazia Zilei Europei, am adresat câtorva elevi din IX B un mic set de întrebări legate de acest subiect, şi anume Nicoletei Drăghiciu, lui Carmen Ardelean şi Alexandrei Bochiş.

REPORTER: Ce inseamna pentru tine sa fii cetatean european?

NICOLETA: Pentru mine a fi european inseamna sa am dreptul de-am exprima opinia.

ALEXANDRA:  Pentru mine a fi cetatean european inseamna egalitatea dintre oameni si diferite drepturi.

CARMEN: Pentru mine sa fii cetatean european este o onoare.

 

REPORTER: Te simti mai degraba român sau european?

NICOLETA: Mă simt mai degrabă român.

ALEXANDRA:  Român.

CARMEN: Ma simt mai degrabă român decât european.

 

REPORTER: Ce parere  ai despre miscarile de populatie, de aceasta noua migraţie în Europa ?

NICOLETA: Parerea mea despre miscarea de populatie din Europa este una buna, deoarece se unesc foarte multe ţări si salvam niste vieti nevinovate, dar pe de altă parte se provoaca multe decese si atentate.

ALEXANDRA:  In opinia mea, aceasta miscare de populatie are părţi bune şi rele. Bune deoarece salvam vietile oamenilor, accptandu-i  in tarile europene, si rele deoarece unii sunt rai, iar de aici si atacurile teroriste, precum si pedofilia si violul.

CARMEN: In opinia mea,miscarile de populatie nu sunt nici un lucru bun, nici un lucru rau.Toti trebuie sa ne stim egali, pentru ca asa suntem frati intre noi. Trebuie sa ne purtam cu toti exact cum am vrea ca cineva sa se poarte cu noi. „Ceea ce tie nu-ti place, altuia nu ii face!”

 

REPORTER: Ce se pierde si ce se castiga in urma unui astfel de fenomen?

NICOLETA: Acest fenomen aduce doar pierdere pentru Europa, deoarece se distrug cladiri, orase, foarte multi oameni mor si se pierde demnitatea europeana.

ALEXANDRA:  Se castiga o posibila pace intre cei de diverse religii, dar in schimb ca pierderi se distrug orase, monumente istorice si mor oameni.

CARMEN: Dupa pererea mea, exista o probabilitate ca lumea sa isi schimbe religia, deoarece unii oameni se lasa influentati usor. Ca si castig, nu putem lua in calcul decat noi traditii si noi „frati”, caci toti suntem frati intru Domnul.

DENISA CHEBELEU

DENISA CHEBELEU

DENISA CHEBELEU

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: