MARIA PAŞCALĂU: Munca ţăranului este zadarnică

Viaţa omului de la ţară începe dis-de-dimineaţă. Ţăranul se ocupă prima dată de hrănirea animalelor şi de curăţenia adăpostului animalelor. Începând de primăvara, gospodarul se ocupă de strângerea hranei pentru animale de pe hotare.

Pe timpul primăverii şi a verii vacile sunt duse pe păşuni ca să fie hrănite. Iarna sunt ţinute în grajd şi hrănite cu hrana strânsă de primăvara şi vara. Porcii sunt hrăniţi cu cereale, cu verdeaţă şi cu resturi alimentare ce se aruncă din gospodărie. Păsările sunt hrănite cu cereale şi verdeaţă.

Unii gospodari îşi strâng mai greu hrana pentru animale, deoarece nu deţin utilaje agricole care să le uşureze munca. Pe vremuri ţăranii o duceau mult mai greu decât acum deoarece lucrau totul manual, iar acum se lucrează mai mult mecanic. Munca ţăranului nu a fost niciodată apreciată şi plătită. Acesta lucra din greu pentru a-şi câştiga existenţa. În prezent, produsele făcute de ţărani sunt tot mai greu de vândut pe piaţă şi în magazine, iar munca ţăranului este zadarnică.

Treptat, viaţa la ţară nu mai este ca altădată. Nu se mai cresc aşa multe animale, nu se mai cultivă grădinile, iar pământurile rămân nelucrate. Acest fapt este îngrijorător pentru agricultura ţării. Oamenii de la oraş aleg să îşi cumpere laptele şi ouăle din supermarket, decât să cumpere de la ţărani. Calitatea acestor produse diferă enorm, produsele de la ţară fiind mult mai sănătoase decât cele din magazine, obţinute, spre exemplu, din lapte-praf.

Cel mai bun lucru este să cumpărăm produse de la ţărani, decât să cumpărăm produse nocive din magazine!

MARIA PAŞCALĂU

maria pascalau

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: