COSMIN ANGHELACHE: Dezbaterile, o punte spre succes

În cadrul celei de-a doua ediții a concursului de dezbateri „Tinerii Dezbat”, care a avut loc pe 17 și 18 mai, domnul Vlad Icleanu, președintele executiv al ARDOR Banat și președintele turneului de dezbateri de la Oradea, ne-a făcut plăcerea de a ne acorda un interviu cu privire la acest turneu.

debaterREPORTER: De unde a venit ideea acestui turneu?

VLAD ICLEANU: Acum patru sau cinci ani, Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica (ARDOR) a făcut un parteneriat cu Ministerul Educației cu scopul de a crea un opțional de dezbateri în școli, lucru realizat cu succes. De la această idee nu a mai fost decât un pas până la colaborarea ARDOR cu mai multe licee si parteneri, cu scopul creării unui turneu de dezbateri. Am facut acest lucru pentru cei care au fost interesați de opționalul din școli, dar si pentru cluburile din licee, pentru a încuraja inițiativa lor, si pentru liceele care doresc sa înfințeze un astfel de club.

 

REPORTER: Cum credeți ca îi ajută pe elevi în prezent, dar și pe viitor aceste dezbateri?

VLAD ICLEANU: Din experiența personală, pot spune că aceste dezbateri dezvoltă o gamă largă de aptitudini și skill-uri transversale. Indiferent unde se vor duce la un interviu, se vor prezenta mai bine, deoarece vor ști să comunice mai bine, invată să își susțină argumentul, să gandească critic și să înțeleagă, atunci cand s-ar putea să nu aibă dreptate să negocieze mai bine si să își spună punctul de vedere. Cred că pe cei care sunt foarte talentați și dedicați îi ajută să se decopere pe viitor ca fiind avocați sau politicieni sau diferiți oameni de succes. Acesta este avantajul dezbaterii – odată ce te implici în el, nu numai că îți dezvolți aptitudinile de comunicare, dar și te pui la curent cu diferite subiecte de actualitate.

 

REPORTER: Care sunt calitățile pe care ar trebui să le aibă un bun debater?

VLAD ICLEANU: Nu cred că exsistă calitați pe care ar trebui să le aibă un bun debater, exista abilități pe care fiecare dintre noi ar trebui să le dezvolte, am vazut vorbitori talentați care reușesc să ajungă campioni naționali și oameni care s-au implicat, deși nu aveau calitați deosebite în acest sens, dar au reușit să se dezvolte și să castige competiții.

 

REPORTER: Ce fel de calitați caută această competiție și care sunt criteriile pe care jurații sunt selectați?

VLAD ICLEANU: Această competiție este o competiție de începatori, în principiu, deci un criteriu de eligibilitate pentru toată lumea, inclusiv arbitrii, inclusiv concurenții, este acela de a fi la prima sau printre primele competiții, să nu aibă experientă, ca să invețe ce înseamnă dezbaterile. Jurații trebuie să cunoască formatul foarte bine, trebuie să știe să jurizeze și sunt pregatiți de experti ARDOR în acest sens, să dea o decizie și să își dea seama unde se castigă și unde se pierde un meci de dezbateri.

Concurenții trebuie să fie implicați activ spre a se pregati pentru dezbateri, să poată susține un discurs public, să poată să argumenteze și să poata să convingă arbitrii că merită victoria.

 

dezbateriREPORTER: Credeți că aceasta participare îi poate duce pe elevi la succes în anumite domenii?

VLAD ICLEANU: Desigur, daca ne uitam acest sport al dezbaterilor academice, e corelat cu mai toate universitațile de succes din lume care produc oameni de succes în toate domeniile. Credem că comunicarea în societatea din ziua de astazi este o valoare foarte importanta si o valoare pe care o folosim în toate domeniile; de exemplu, daca vorbim de un programator, va fi unul care va ști să comunice cu echipa lui mai bine sau va ști să își susțina punctul de vedere, iar un politician care a fost la dezbateri va fi un politician mai bun, pentru că va ști să negocieze și să argumenteze și să atragă oameni la vot, credem ca un om de afaceri va fi mai bun pentru că stie să negocieze și să își spună punctul de vedere si să se documenteze în lucrurile pe care le face. Credem că, indiferent unde te indrepți, dezbaterile te ajută.

 

REPORTER: Dacă mai doriți să adaugați ceva?

VLAD ICLEANU: Speranța mea e că în urmatorii ani va exsista cate un club de dezbateri în fiecare liceu din Romania și aceste cluburi se vor autosusține, cu alte cuvinte, munca mea nu va mai fi necesara, că vor avea suficiente cunostințe, suficientă motivație, suficienți elevi cât să facă asta de la sine si poate noi, cei din ARDOR, vom fi acolo doar ca să organizăm campionate sau să ne asiguram că lucrurile merg bine și spre asta lucram si sperăm ca îl vom realiza.

a consemnat COSMIN ANGHELACHE

COSMIN ANGHELACHE

COSMIN ANGHELACHE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: