„Selfie”-ul pe înțelesul tuturor

Deși termenul de „selfie” a ajuns să fie destul de cunoscut în mediul virtual și nu numai, totuși unii nu i-au deslușit până acum semnificația, proveniența, sau… scopul. Dar ce înseamnă, până la urmă, „selfie”?

Selfie-ul făcut de Ellen Degeneres la gala Oscar Sursa imagine: http://www.nydailynews.com

Cuvântul œ„selfie” își are originea în substantivul din limba engleză „self”, care se traduce prin: individualitate, persoană, auto, egocentrism. Dicționarul explicativ Oxford a desemnat cuvântul „selfie” ca fiind cel mai utilizat din 2013. Acesta definește „selfie” ca fiind „o fotografie pe care o persoană și-o face sieși, în mod obișnuit cu un smartphone sau cameră web și apoi este publicată pe un site de socializare”.

Cine, unde, când și de ce a dat startul fotografiilor de tip „selfie”?

Fenomenul „selfie”-urilor a luat o deosebită amploare în mediul virtual odată cu celebra fotografie realizată de câteva personalități cunoscute din lumea filmului, printre care Brad Pitt, Angelina Jolie sau Meryl Streep, în cadrul celei de-a 86-a ediții a galei premiilor Oscar din Los Angeles.

Robert Cornelius

Robert Cornelius

Însă cel care a realizat primul autoportret fotografic din istorie a fost un pionier american al fotografiei, și anume Robert Cornelius (1809-1893).

Se consideră că scopul inițial al fotografiei a fost de promova imaginea companiei Samsung, care a fost și sponsor al galei premiilor Oscar. Imediat după ce fotografia a fost postată pe Twitter, această a fost preluatムde peste 750.000 de ori in primele 45 de minute, devenind cea mai „retweet”-uită din istoria rețelei de socializare.

În prezent, fotografiile de tip „selfie” sunt realizate de sute de mii de persoane, bucurându-se de o popularitate impresionantă mai ales în rândul tinerilor. „Selfie”-urile ajung pe rețelele de socializare, unde sunt comentate sau „share”-uite, după modelul celei realizate la gala premiilor Oscar.

Amploarea luată de acest fenomen și mediatizarea sa în mediul online a inspirat și concursul „Oradea în my selfie”, în speranța că „virusul” autoportretelor fotografice să îi infecteze pe cât mai mulți elevi și/sau studenți din Oradea.

„Selfie”-urile voastre sunt așteptate pe pagina de Facebook LOGO paper!

LOREDANA MOCA

LOREDANA MOCA

LOREDANA MOCA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: