Riscul de a pierde iubirea adolescenţilor

„Cât  de importantă este în viaţa unui adolescent  afecţiunea părinţilor?” (elevă, 16 ani, clasa a X-a)

Sursă imagine: traftrash.wordpress.com

Sursă imagine: traftrash.wordpress.com

Psiholog: Adolescenta este o perioada caracterizata prin tot felul de transformari atat la nivel fizic, cat si la nivel psihic. Un rol important in aceasta perioada cade asupra relatiilor cu parintii si cei din jur. Relatiile se pot deteriora sau se pot consolida foarte tare in aceasta perioada.

Accentul important  cade asupra modului de relationare a parintilor cu copiii; fiind o perioada de tranzitie,adolescentul poate deveni irascibil, neinteresat de multe aspecte si sarcini pe care le are de implinit.

De cele mai multe ori adolescentul intra in conflicte cu parintii din cauza aparitiei in viata  lui a partii sentimentale. Este perioada in care cei mai multi dintre adolescenti  se indragostesc, iar acest lucru nu este de toti parintii inteles si agreat. Daca parintii incearca sa se opuna acestei idei, relatiile dintre ei si copil vor avea de suferit. Adolescentul poate dezvolta pe baza acestei neintelegeri cu parintii comportamente negative concretizate in minciuna, fuga de acasa, absenteism de la scoala si toate pentru a putea fi impreuna cu persoana iubita.

In celalalt caz, putem vorbi de parinti intelegatori, care in aceasta etapa sunt aproape de copiii lor, ii sfatuiesc si le sunt aproape.

In concluzie, de felul cum se raporteaza parintii si de felul cum reactioneaza, copiii vor trece mai usor sau mai greu peste aceasta perioada.

DANIELA ANDREI

DANIELA ANDREI

DENISA MARTIN

DENISA MARTIN

au consemnat DENISA MARTIN şi DANIELA ANDREI

Psiholog Cristina Vaida

Psiholog Cristina Vaida

Cristina Vaida este profesor psiholog şcolar la Cabinetul de Asistenţă Psihopedagogică al Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”. Cabinetul domniei-sale este deschis pentru consiliere după următorul orar: luni orele 9-13, marti orele 10-15, miercuri orele 8-13, joi orele 11-13, vineri orele 9 -12. Îi puteţi adresa întrebări şi pe e-mail, scriindu-i la adresa: cristinavaidac@gmail.com. Până atunci, vă reaminteşte că „Trecutul nu te ajută, viitorul este incert, trăieşte prezentul!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: