Ce să fac după terminarea liceului?

ADRIAN MĂRUŢĂ

ADRIAN MĂRUŢĂ

„Sunt indecis in legatura cu ce sa fac, ce sa urmez dupa terminarea liceului, ce mi-ati sugera dumneavoastra in calitate de psiholog sa fac sa ma pot decide? Pentru ca nu este usor sa urmez ceea ce imi place si o simt o presiune tot mai mare care ma apasa pe suflet si care se accentueaza in fiecare zi. Multumesc”. (Adrian Măruţă., clasa a  XII-a, 19 ani)

Sursa imagine: www.123rf.com

Sursa imagine: http://www.123rf.com

PSIHOLOG: Stimate elev, am sa incep prin a-ti spune ca un prim pas pe care trebuie sa-l faci pentru a lua o decizie potrivita in ceea ce priveste viitorul tau este sa te cunosti cat mai bine, pentru a sti ce te defineste. In momentul in care vei intelege ce te defineste, ce iti doresti si ce anume poti sa faci ,iti va fi mult mai usor sa te decizi si sa te prezinti pe tine intr-o lumina favorabila. In baza acestei idei incearca sa-ti cunosti valorile, abilitătile, interesele, punctele tari.

Valorile sunt acele concepte pe care tu le consideri a fi cele mai importante in viata. Acum ca stii ce sunt valorile fa un exercitiu si gandeste-te care sunt valorile dupa care te ghidezi in viata: libertate, confort, stabilitate, prestigiu, bani, respect de sine etc… Abilitatile se refera la ceea ce poti tu sa faci, ce fel de activitati stii sa faci bine? In ceea ce priveste abilitatile acestea se impart in abilitati profesionale, care sunt legate de un domeniu specific de activitate si abilitati transferabile- care se refera la abilitatile tale de comunicare, organizare a activitatilor, de munca in echipa etc.
Interesele sunt tipurile de activitati pe care tu le realizezi cu placere, esti dispus sa investesti efort, bani si timp. Ti-ar placea sa lucrezi cu oameni sau dimpotriva departe de ei? Visezi la un job in natura, sau te vezi la un birou? Aici la interese trebuie sa fii foarte atent deoarece faptul ca te intereseaza un lucru, o profesie nu inseamna neaparat ca esti bun la a face acel  lucru. Exista o diferenta intre interesele si abilitatile unei persoane.
Interesele ne spun ce anume ne place, iar abilitatile ce putem face efectiv. Cu siguranta iti place un sport, dar gandeste-te ai fi capabil sa il si practici? Daca cele doua se suprapun cat mai mult atunci si gradul nostru de multumire este mai mare.  Punctele tari sunt calitatile tale.  In legatura cu punctele tari sa fii constient de faptul ca opusul lor sunt punctele slabe, doar ca in procesul de autocunoastere accentul cade  pe cele tari.

In concluzie, incearca sa te cunosti si ai sa vezi ca in urma acestui demers vei obtine o imagine reala a ceea ce esti si ce poti sa faci. Pentru a-ti imbogati imaginea formata poti sa consulti un specialist care sa iti aplice si anumite teste care masoara dimensiunile mentionate mai in sus, sau poti chiar tu sa gasesti pe internet teste.

Inaugurăm o rubrică nouă, cu întrebări care îi preocupă pe elevii noştri, cărora le va răspunde psihologul şcolii, Cristina Vaida. Domnia sa a absolvit Facultatea de Stiinte Socio-Umane, specializarea psihologie, după care a a făcut un master  la aceeaşi facultate, în relatii publice. Dna Cristina Vaida va asteapta la cabinetul psihologic al liceului, pentru consiliere şi asistenţă de specialitate. CITEŞTE ŞI: https://logopaper.wordpress.com/2012/12/18/sa-ajut-oamenii-e-pasiunea-mea/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: