ANDREEA: Cannabis-ul cucerește Europa. Va cuceri și România?

Din 1 aprilie este legal consumul de canabis în Germania. Consumul de cannabis este legal în Luxemburg și Malta, iar din 1 aprilie, Germania este a treia țară din Uniunea Europeana care legalizează consumul de cannabis în scop recreațional.

În Olanda posesia a maximum 5 g de cannabis este dezincriminată, în Portugalia consumul și deținerea de cantități mici este tratată ca infracțiune administrativă, iar în Spania, consumul privat nu este interzis, dar este considerat o infracțiune în public și pedepsită cu amendă.

Foto: Andreea Pantea

În timp ce multe țări sunt permisive cu consumul de cannabis, dar au legi aspre pentru cei care îl comercializează, România se situează împotriva curentului, pe acest subiect. S-a propus în anul 2023 un proiect de lege care prevedea dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a 3 grame, şi de înlocuire a sancţiunilor penale cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei, a fost respins de către Parlamentul României.

Pentru a afla știri de ultimă oră despre stadiul problemei cannabisului în România, vă invităm să ascultați un podcast din 3 aprilie, pe care îl găsiți pe RADIO ROMÂNIA CULTURAL.

Nu cunosc nicio persoană care consumă cannabis, așa că am încercat să desprind o opinie Robotic Mode, cu părerea unor consumatori referitoare la legalizarea acestuia în România, apelând la ChatGPT.

ÎNTREBARE: Ce cred consumatorii de cannabis despre legalizarea acestuia?

RĂSPUNS: Consumatorii de cannabis au opinii foarte diferite privind legalizarea acestuia. Unii susțin cu fermitate legalizarea deoarece s-ar reduce stigmatizarea asociată cu consumul de cannabis, ar scădea consumul de cannabis provenit din surse ilegale , etc. Pe de altă parte, există consumatori care sunt mai rezervați în privința legalizării, argumentând că o piață legalizată ar duce la creșterea prețului sau la o calitate mai slabă a produselor.

Am solicitat și opinia unui părinte, pe care l-am întrebat ce crede despre legalizarea consumului de cannabis.

Ana (42 an), mama unui băiat de 17 ani, ne-a declarat: “Mă gândesc deseori la faptul că,
dacă fiul meu ar începe să consume cannabis, aș prefera să știu că îl cumpără din locuri autorizate, cannabisul achiziționat de pe piața neagră este deseori contrafăcut și prezintă riscuri mai mari pentru sănătate. În același timp, sper ca fiul meu să nu devină vreodată consumator! Am discutat cu el despre efectul drogurilor asupra organismului uman, am încercat să îi explic că efectul acestora asupra creierului, corpului și vieții sale sociale este unul major și negativ. Știe că asta i–ar afecta în mod negativ viața și sănătatea pe termen lung”.

O parte din aceste informații au fost preluate de pe hotnews.ro și ebihoreanul.ro.

ANDREEA PANTEA

ANDREEA PANTEA

Leave a comment