MĂDĂLINA & DENISA: Istorie vie la festivalul de colinde

În data de 15 decembrie a avut loc a șaisprezecea ediție a festivalului Noi umblăm și colindăm. În prima parte a zilei a avut loc o paradă a costumelor populare. Aceasta s-a desfășurat pe distanța dintre Biroul de Evidenţă a Populaţiei din strada Republicii până la Biserica cu Lună (Catedrala Adormirii Maicii Domnului), unde peste 500 de elevi au interpretat două colinde tradiționale: O ce veste minunată și Trei păstori se întâlniră.

La ieșirea din biserică, în semn de mulțumire, fiecare a primit o iconiță. Preotul Florin Negruțiu a ținut să mulțumească tuturor elevilor, profesorilor, dar și părinților, pentru implicare: „Sunteţi astăzi misionari, pentru că veniţi din toate colţurile judeţului, şi în graiul local, cu aceste costume cu totul speciale, vorbiţi despre locurile în care v-aţi născut şi în care trăiţi. Să o faceţi la fel de frumos ca astăzi, să rămâneţi la fel de frumoşi ca acum şi să le arătaţi generaţiilor ce vor urma, dar şi celor de vârsta voastră, cât de frumoase sunt colindele, câte de frumoase sunt costumele şi câtă consistenţă are fiecare dintre ele”, a declarat părintele, citat de Bihoreanul.

După paradă, fiecare grup de colindători a susținut un program emoționat de colinde specifice din zona din care vin. Concertul a avut loc în Era Park și a putut fi ascultat de toată lumea. În total, au fost 40 de grupuri din tot județul.

Colegiul nostru a avut onoarea să fie participant la acest festival. Grupul de colindători din școala noastră a fost alcătuit din elevi de toate vârstele și a fost condus de către doamnele profesoare de religie Rodica Marian și Emanuela Țăran. Elevii au fost din diferite clase: Yannis Dat, Dumitru Palade, Mihelea Cătălina, Narcisa Szoros, Andrea Balogh, Ianis Negoiță, Oana Sandu, Vivienne Alexandra Nica, Carina Copăcean, Anelise Kocsis, Andreea Lucaciu, Carla Pantea, Maia Cora, Nectarie Vesa, Andrei Vesa, Ilinca Pruteanu, Elena Domocoș, Maria Mărcuș, Alisia Ungur, Diana Szmolen, Denisa Marchiș, Mădălina Bătrâna, Roman Sara Raisa.

Am interpretat colindele Sus pe cerul înstelat și Flori de măr, iar la final cei mici au rostit și o urare.

Din juriu au făcut parte interpreta de muzică populară Otilia Haragoș Seghedi, doamna Aurica Bonțu, doamna Anamaria Gal, Radu Rus, Antonia Nica, Elisabeta Roșu.

Colegiul nostru a obținut locul trei. Premiile au fost acordate pe baza interpretării colindelor și a ținutei.

Acest eveniment este organizat în fiecare an de către Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Primăria Municipiului Oradea și Facultatea de Teologie Ortodoxă, în parteneriat cu Shopping Era Park Oradea.

De asemenea, corul nostru a înregistrat câteva colinde care au fost puse pe un CD. Acestea au fost înregistrate de către domnul Dan Cadar Vasiliu. Pe acesta se află colindele Flori de măr cad la fereastră, Urarea, Sus pe cerul înstelat, Am pornit cu colindatu și Pe podele de nuiele. Prima serie de CD-uri a fost vândută, iar acum urmează cea de a doua serie, care va avea altă copertă.

Sursă imagini: arhiva personală Rodica Marian

MĂDĂLINA BĂTRÂNA, DENISA MARCHIȘ

DENISA MARCHIȘ și MĂDĂLINA BĂTRÂNA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: