TRUPE DE ELITĂ 2023: Labor vincit omnia / Munca le învinge pe toate

LOGOPAPER VĂ PREZINTĂ ÎN SERIAL ELEVI AI COLEGIULUI ONISIFOR GHIBU CARE S-AU CALIFICAT ÎN ETAPELE SUPERIOARE, REGIONALE ȘI NAȚIONALE, ALE OLIMPIADELOR ȘI CONCURSURILOR ȘCOLARE ÎN ANUL ȘCOLAR CURENT, 2022-2023.

CITIȚI ÎN CONTINUARE OPINIA BRIANEI POPOVICI, ELEVĂ ÎN CLASA A IX-A A, CLASA PROF. LAURA LAZĂR, CALIFICATĂ LA OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE LIMBA LATINĂ, PROFESOR ÎNDRUMĂTOR LAURA LAZĂR.

Nu pot spune că sunt sau am fost pasionată de latină. Totul a început de la curiozitatea mea de a încerca noi provocări. Așa că am decis să mă înscriu la Olimpiada de latină. Dacă mi-ar fi spus cineva în ziua ultimei mele pregătiri pentru olimpiadă că voi ajunge la națională, nu l-aș fi crezut. Când am primit veștile, nu mi-a venit să cred că m-am calificat. În acel moment singurul lucru la care m-am gândit a fost ,,Cum m-am calificat la etapa națională la Olimpiada de limba latină, o limbă moartă de secole?’’

La pregătiri, traducerile îmi dădeau bătaie de cap, negăsind unele cuvinte și nereușind să le fac să sune bine, sau declinările, pe care nu le stăpânesc sută la sută, dar cu perseverență voi izbândi. În trecut alocam în jur de două ore pentru pregătirea mea, dar acum aloc cel puțin trei ore. Nu pot să mă plâng de timpul în care învăț acum când presiunea este mai mare. Dacă ar fi să evaluez în procente, aș zice că 50% este muncă, 40% motivație și 10% talent.

Secretul reușitei mele cred că este ,,Munca le învinge pe toate!” Prin muncă asiduă sau poate am un noroc extrem de mare sau, cum mi-a spus odată doamna dirigintă, ,,am latina în sânge”.

Dacă ar fi să dau un sfat unei persoane care este pasionată de latină și dorește să participe la olimpiadă, acel sfat ar fi să învețe foarte bine declinările și gramatica în general, dar cel mai important să nu se streseze și să nu aibă emoții, deoarece se poate încurca la un exercițiu mai ușor.

În cazul meu, nu am avut emoții, deoarece am mai participat și la alte olimpiade și concursuri în anii precedenți. Cea mai recentă olimpiadă la care am participat, în afară de cea de latină, a fost Olimpiada de limba engleză unde nu am ajuns mai departe, dar nu mă supără acest lucru.

Când nu învăț la latină, îmi place să-mi petrec timpul liber desenând și ascultând muzică. Nu am hobby-uri așa interesante, dar mă relaxează o zi departe de toți cei din jurul meu și de diverse probleme ce apar în viață, când stau în camera mea cu planșa de desen în față, ascultând muzica preferată, creându-mi o lume doar a mea.

Toate aceste rezultate nu ar fi putut fi obținute fără ajutorul doamnei mele diriginte, care este de asemenea și profesoara mea îndrumătoare, doamna Laura Lazăr. Cu ajutorul ei am ajuns atât de departe și cu ajutorul ei voi ajunge eu, Briana Alexia Popovici, să reprezint cu mândrie Colegiul Național Onisifor Ghibu la etapa națională de limbi clasice, ținută în Brăila în perioada 19-22 aprilie.

Cu puțin efort, am speranța că voi aduce înapoi o cunună de lauri – Finis coronat opus! (Sfârșitul încununează opera!)

BRIANA POPOVICI

BRIANA POPOVICI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: