În luna noiembrie a anului trecut am avut ocazia de a vizita un muzeu de istorie a evreilor din Cluj, și anume: Muzeon. A fost o experiență palpabilă, ca să zic așa, până atunci având în spate doar cărți citite care mi-au permis să îmi închipui fețele oamenilor, locurile și gravitatea evenimentelor în limita imaginației mele, dar atunci am văzut cu ochii mei cum au fost toate acestea de fapt.
Muzeul este amplasat la subsolul unei clădiri și se întinde pe suprafața a câtorva camere de tip vagon. Ca la majoritatea muzeelor, elevii pot beneficia de reducere la intrare. Nu voi intra în prea multe detalii de acest gen, deoarece au un website foarte drăguț și primitor, interfață aerisită și ușor de citit (https://muzeon.ro).
Vă invit să aruncați o privire.

La intrarea în muzeu am fost primiți călduros și am primit niște căști pentru a asculta ghidul audio valabil în mai multe limbi. Ghidul dispune de trei povești a unor persoane care au supraviețuit Holocaustului.
Am ales povestea lui David Irányi, un evreu multitalentat care locuise în Cluj. Puteam asculta și celelalte două mărturii, a lui Paul Lusztig și a Juliei Rosenberger, dar traseul rămânea același ca de prima dată, așa că nu am făcut-o.
Într-o cameră care am găsit elemente specifice evreilor (pâine Challah, lumânări de Shabbat, cupă de Kiddush, tallit, kippah etc).



Pe urmă, am intrat într-o încăpere amenajată care semăna a sinagogă. Ce m-a impresionat totuși au fost locurile și evenimentele redate de ochelarii VR amplasați în câteva zone a muzeului. A urmat și o expoziție de lucruri care au avut cândva un proprietar, așa am ajuns să privesc cu sfială haina unei victime care acum mărturisește în locul ei. Un deținut, un evreu care a avut un nume și a fost schimbat într-un număr – A13613.
Spre final, am experimentat, tot cu ajutorul ochelarilor VR, acel vagon de vite în care erau deportați evreii și nu numai. Erau oameni, erau deznădăjduiți și speriați. Totuși, nu am rămas doar experimentând vizual, ci am și intrat într-unul.
Relatând toate acestea acum, după cinci luni, mi-am dat seama că mereu mă va preocupa acest subiect și cred că tot mai multă lume începe să fie interesată și conștientă de ceea ce s-a întâmplat, dat fiind faptul că din toamnă (an școlar 2023-2024) se va introduce o nouă disciplină la liceu, Istoria evreilor. Holocaustul.
În final, vă încurajez să citiți, să vedeți și să vizitați orice puteți legat de acest subiect.
Nu putem sta indiferenți – puteai fi tu, puteam fi eu…
EMILIA SEICHE
