DARIA: Note roșii, note verzi

Cea mai bună prietenă din copilărie trăiește din Italia de foarte mulți ani. A început școala în Italia, după asta a revenit în România, iar acum își continuă liceul în Italia. I-am adresat câtăva întrebări despre ce înseamnă să fii elev în Italia.

De la ce oră încep cursurile?

La clasele primare și gimnaziale de la ora 8:00, iar liceu 8:15, pentru că mulți elevii circulă cu transportul în public și este trafic mare.

De la cât și până la cât sunt notele?

Notele sunt de la 1 la 10, iar dacă faci un proiect sau răspunzi exact după așteptările profesorului, este 10 Cum Laude. Să iei de la 8 în sus este foarte greu, deoarece profesorul se așteaptă să înveți tot și să știi tot. Notele sunt pe culori: roșii de la 1 la 4,5; portocalii de la 4,5 la 6; verzi de la 6 la 10, iar albastre sunt notele care nu contează la medie.

Așa arată o școală din Italia în exterior

Ce materii ai în plus față de România?

Am în plus Istoria artei și orele de laborator, unde mai exact facem fotografie, animații și tot felul de proiecte. Cred că în plus avem doar orele de laborator, care constă în animație și fotografie.

Câți elevi sunt într-o clasă?

Într o clasa sunt maxim 22 de elevi, dar pe parcursul ultimilor trei ani foarte mulți rămân repetenți, pentru a rămâne cei mai buni la examenul de Bacalaureat (aprox. 15 elevi dintr-o clasă).

Câte clase sunt obligatorii?

Școala este obligatorie 10 ani, dar pe an ce trece din ce în ce mai mulți adolescenți se lasă de scoala.

Câte pauze aveți intr-o zi?

Depinde de câte ore avem. Dacă avem 5 ore, avem o singură pauza de 10 min, Când avem 8 ore, avem o pauza de 10 min. și încă una la mijlocul zilei de 40 de min., iar atunci suntem obligați să părăsim școala, când avem 9 ore, avem doua pauze de 10 min. și cea de 40 de min., când ieșim din școală.

Orele cum decurg?

Profesorul intră la oră, noi trebuie sa deschidem calculatorul, iar profesorul intră pe aplicația scolii, face prezența și, dacă are la el un material, ni-l prezintă.

Uniformă purtați?

În clasele primare există uniformă, care seamănă pe un halat negru, și se numește GREMBIULE. 

Care sistem de învățământ îți place mai mult – cel din România sau din Italia?

Este greu să aleg, dar dacă termini liceul în Italia, ieși cu un bagaj de cultură generală; în schimb, în România elevii învață mai mult pentru note și nu de fiecare dată notele sunt corecte. Din păcate, din cauza stresului, din cauza școlii, foarte mulți elevi sunt anxioși, panicați și fricoși, iar în România elevii sunt mult mai senini și fericiți.

a consemnat DARIA JEREMIAȘ

DARIA JEREMIAȘ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: