După cum v-am promis, revenim cu interviul pe care ni l-a acordat Radu Oliu, mastermind-ul aplicației iBac. În discuția noastră, acesta ne-a vorbit despre cum i-a venit ideea acestui tool, despre echipa din spatele iBac și ne-a dat un preview la o nouă versiune upgradată a aplicației, aflată în pregătire.
Pentru început, te-am ruga să te prezinți și să ne spui cine ești, cu ce te ocupi, unde locuiești.
RADU: Salutare! Numele meu este Oliu Radu Tudor, am 28 de ani și sunt programator. M-am născut în Agnita, județul Sibiu, dar am copilărit în Spania. Am învățat programare în Belgia și de curând m-am stabilit în București. Momentan, lucrez la o firmă din UK, pe post de full-stack developer, iar după muncă lucrez la iBac.
Cum ai aflat de articolul Ia-ți Bacul cu iBac?
RADU: Am căutat pe google aplicația iBac, a apărut acest articol și mi-a atras atenția pentru că este scris de către elevi, iar părerea lor sinceră este foarte importantă pentru mine.
O bibliotecă la purtător
Ce te-a determinat să creezi această aplicație?
RADU: Când eram clasa a XII-a și am dat Bac-ul, mi-a venit ideea de a avea materia pe telefon, mereu cu tine, pentru că este mai ușor de accesat, decât să umbli mereu cu caietele după tine, și este mai comod decât să o cauți pe internet pe site-uri care parcă nu au nicio logică în design, fapt care pe mine mă debusola.
Cum ai reușit sa aduni la un loc lecțiile din programa de Bac?
RADU; La început am avut în aplicație doar limba română, erau informații luate dintr-un caiet de școală, ulterior am început să colaborez cu profesori pentru realizarea materialelor.




Talente multiple
Te-a ajutat cineva pe partea de programare / design? Dacă da, cine?
RADU: O să prezint pe scurt echipa iBac, pentru că n-aș fi reușit fără ei: Sergiu Mihai – programator, se ocupă de tot ce înseamnă backend, server, baze de date etc.; Oliu Maria – programator, se ocupă cu aplicația și platforma noastră de admin (ne gândim și la o versiune web a iBac-ului); Oliu Ioana – viitoare educatoare, ne ajută să ne organizăm task-urile, vorbește cu profesorii și ține legătura cu elevii. Și mai sunt eu, care mă ocup de aplicație și design.
Cum vezi viitorul acestei aplicații create de tine?
RADU: Văd o aplicație în care elevii au mai mult control și mai multe posibilități, precum să poată crea chestionare, flashcard-uri și, de asemenea, să decidă viitorul aplicației prin sugestii. Un sistem în care toată clasa are un singur calendar sincronizat, unde profesorii pot anunța toți elevii ce teme trebuiesc făcute și până când să le facă, sau să-i anunțe despre următorul test.
Meditații fără profesor
Care au fost primele obiective ale tale când ai început să lucrezi la aceasta aplicație? Au rămas ele aceleași?
RADU: Am început această aplicație cu scopul de a-mi face viața mai ușoară și de a învăța programare; totodată, să-mi ajut colegii care voiau materia bine organizată, dar nu aveau bani de meditații.
După doi ani de ținut aplicația gratuită, am ajuns la necesitatea de a adăuga reclame și abonamente, pentru că și costurile de întreținere au devenit mai mari.
Cred că reclamele sunt decente, una per document la un interval mare de timp. Abonamentul lunar costă 9,99 RON.
O altă soluție era să opresc aplicația, însă acest proiect este unul în care am pus foarte mult suflet.
Am observat în aplicație că, pe lângă materiile de Bac, există o secțiune pentru limba engleză. Având în vedere că din aceasta limbă se dă una dintre probele de competență, crezi că în viitorul apropiat vei adaugă și la limba germană și/sau franceză?
Avem de gând să acoperim 100% din materiile care se cer la Bac. Problema este bugetul, dar mai devreme sau mai târziu vom avea toate materiile pentru BAC în aplicație.
Ești mulțumit de ceea ce ai realizat până acum?
Sunt mulțumit de ceea ce a ajuns iBac, în condițiile în care am lucrat la proiect după muncă.
Școala viitorului
Cum vezi viitorul educației clasice, centralizate profesor-elev?
RADU: Părerea mea este că educația actuală pune foarte mult preț pe memorie. Creativitatea este pedepsită, uite un exemplu: poezia este subiectivă doar din punctul de vedere al poetului, pentru cititori este o arta subiectivă, de ce nu pot avea o părere personală despre această poezie?
Crezi că va veni o zi în care tehnologia va înlocui școala clasică, din punct de vedere formal?
RADU: Nu cred că tehnologia va înlocui pe deplin școala clasică. Da, vor exista anumite zone care vor fi înlocuite sau vor fi îmbunătățite cu ajutorul tehnologiei, și cumva deja se întâmplă asta, dar sunt aspecte ale educației unui copil care nu trebuiesc tehnologizate, pentru a maximiza procesul de dezvoltare al acestuia.
Care crezi că va fi locul, rostul și rolul nostru într-o lume dominată de inteligența artificială?
RADU: De a ghida constant aceasta inteligență artificială. Faptul că noi suntem capabili de anumite lucruri de care inteligența artificială nu e (e.g. sentimente) nu ne face pe deplin înlocuibili.

De acord! Interviul a ajuns la final, dorești să mai adaugi ceva? Poate și un mesaj pentru elevii din Ghibu?
RADU: Să își aleagă ,,idolii” cu grijă, să își formeze propriile filtre și să nu mai creadă tot ce văd pe Internet.
Sneak peak despre viitorul update al aplicației: neuron îmbunătățit, materia la informatică. Se lucrează la un sistem de flashcards, sistem „Clasa mea”, și la adăugarea lecțiilor la matematică, chimie și sociologie.
Mulțumim mult, Radu! Ești un exemplu că se poate dacă vrei! Felicitări pentru tot ce ai realizat până în momentul de față! Mult succes în tot ceea ce-ți propui! Să știi că, pe lângă faptul că ne-ai lăsat să descoperim mai multe despre tine, echipă și aplicație, ne-ai arătat că ceea ce facem noi, elevii de la Jurnalism, contează, și îți mulțumim pentru asta!
Puteți să vă instruiți cu iBac accesând aplicația la ACEASTĂ ADRESĂ.
au consemnat EMILIA SEICHE și ALEXIA CĂLIN

