ALEXIA: Ia-ți Bacul cu iBac!

În urma discuțiilor cu o colegă, am aflat de aplicația iBac. Am decis să o instalez, să o testez și, ulterior, dacă se dovedește de folos, să realizez acest articol, cu speranța de a ajuta și alte persoane care probabil au nevoie de această aplicație.

Aplicația se poate descărca pe IOS sau Android, aceasta este gratis, nu trebuie plătit pentru a folosi versiunea întreagă a aplicației. După ce ați instalat aplicația, trebuie să vă creați un cont sau, dacă vă este mai comod, să continuați cu contul de Facebook, pentru ca datele să fie salvate.

După aceea vă apar următoarele materii pe care le puteți aprofunda: română, logică, biologie, istorie, geografie, fizică, engleză, chimie și psihologie. Această aplicație încă este în lucru, la unele materiale mai trebuie încărcate opțiunea audio și video și în cazul unor opere trebuie să mai așteptăm.

Personal, folosesc aplicația aceasta la limba română.

Foto: Alexia Călin

După ce dați pe iconiță “română”, apare în partea de sus opțiunea dex și subiecte. Dacă apăsați pe opțiunea cu dex, apar trei opțiuni: genul epic, genul liric și genul dramatic. Dacă doriți, de exemplu, să accesați genul liric, vor apărea toate operele pentru bacalaureat și după, de exemplu, dacă alegeți “Plumb” sau oricare altă operă, vor apărea explicații sub forma unui eseu care va ajută să vă reîmprospătați cunoștințele.

Există și o versiune audio, versiune video pe YouTube și “quiz” unde sunt întrebări din lecție, ca să vă verificați cunoștințele, la final dacă ați greșit o să vă apară răspunsurile greșite și varianta care era corectă. Dacă apăsați pe variante aveți opțiunea să alegeți variantele de subiecte de la real sau uman, acolo aveți 60 de variante cu
barem.

Am decis să îi cer Emiliei, colega mea, părerea despre această aplicație: „Am aflat de aplicația iBac acum câteva luni bune, înainte de începerea clasei a XII-a. Mi-a plăcut mult felul de abordare, interfața și faptul că este în continuă perfecționare. Este o aplicație foarte accesibilă, prietenoasă și utilă pentru toți elevii, nu doar pentru cei din anul terminal. Ce-i drept, lecțiile nu sunt așa dezvoltate (cel puțin cele de la istorie) precum cele primite la clasă, dar opțiunea de video din aplicație te trimite la clipuri pe YouTube, acestea fiind mai bine explicate. De precizat e că nu ei realizează materialele video, dar te îndrumă spre canalul Teleșcoala. Mă bucură faptul că tinerii români, foști elevi și absolvenți ai liceelor din toată țara, încearcă să îmbunătățească strategia și abordarea materiilor din programa școlară din România, în cazul de față a lecțiilor cerute de examenul de bacalaureat.

Sper ca fiecare elev, începând cu mine, care nu e mulțumit de situația actuală, să încerce să facă ceva în privința asta. Nu e o soluție să ne plângem și să condamnăm sistemul sau pe alții. Soluția e în mâinile noastre, mereu a fost. Nu putem controla tot ce se întâmplă în lume, nici măcar în țara noastră, dar sunt câteva sfere ale vieții unde putem contribui, unde noi decidem cum va fi.

EMILIA SEICHE

Putem începe prin a ne educa pe noi înșine – să citim cărți, să ne înconjurăm cu oameni înțelepți, să ne autodepășim, pe scurt: să ne dorim ceva mai bun, pentru noi și pentru ceilalți. Mai apoi să îi ajutăm pe cei din jur, care la rândul lor întâmpină probleme, iar dacă avem capacitatea de a-i ajuta, să nu pregetăm!

Nu sunt o fire prea optimistă de fel, sunt realistă, dar visătoare; dacă știu că sunt capabilă de un lucru, nu am odihnă până când nu îl isprăvesc”.

ALEXIA CĂLIN

ALEXIA CĂLIN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: