SARA: Romeo și Julieta merg la tribunal

Iubirea este un sentiment complex, manifestat printr-o afecțiune puternică. Definirea iubirii reprezintă un demers dificil, cauzat de complexitatea manifestării sale.

Iubirea poate fi exprimată față de familie, prieteni sau de acea persoană specială care urmează să-ți apară în cale.

Romeo și Julieta este o operă clasică, scrisă de William Shakespeare. Subliniază evoluția iubirii dintre două suflete captive la mijlocul urii dintre cele mai importante familii din Verona, Montague și Capulet.

Piesa prezintă prima iubire a lui Romeo, Rozalinda. Fiind o fată frumoasă, Romeo s-a îndrăgostit de ea, dar nu pentru ceea ce era în sufletul Rozalindei, ci doar pentru frumusețea aspectului fizic. Realizând că nu o iubește, Romeo renunță la relația cu Rozalinda, cunoscând-o mai apoi pe frumoasa Julieta, prima lui iubire adevărată.

O cunoscuse pe Julieta la petrecerea dată de Capulet, unde ea trebuia să facă cunoștință cu Paris, pretendent la mâna ei.

Faptul că Julieta era o Capulet, iar Romeo un Montague nu i-a împiedicat pe cei doi îndrăgostiți să stea împreună, chiar și pentru câteva minute, dând naștere iubirii adevărate.

După puțin timp s-au căsătorit în secret, sub călăuzirea fratelui Lorenzo.

În urma unei dispute, Romeo îl ucide pe vărul Julietei, Tybalt. El este exilat din Verona și se mută în Mantua, unde cu ajutorul fratelui Lorenzo comunică în continuare cu Julieta.

Capulet vrea să o căsătorească pe Julieta cu Paris, chiar și fără voința ei. Tânăra ia o poțiune care o scufundă într-un somn adânc ca moartea, pentru a nu se căsători cu Paris.

La vestea morții Julietei, Romeo se reîntoarce în Verona, unde pe timp de noapte se întâlnește cu Paris în cimitir. După ce-l ucide pe Paris, Romeo o sărută pe Julieta pentru ultima dată, iar mai apoi bea otrava și își îngroapă viața într-un vis tot mai adânc, pentru a-i fi alături iubirii lui.

Fratele Lorenzo o scoate pe Julieta din mormânt, iar ea se trezește. Când îl vede pe Romeo mort, un sentiment de tristețe o cuprinde și, hotărâtă, cu un pumnal, se sinucide.

Ura dintre cele două familii a cauzat moartea dintre două suflete nevinovate, dar iubirea adevărată dintre Romeo și Julieta a dus la unificarea dintre Montague și Capulet.

Consider că această operă este foarte valoroasă pentru literatura clasică, dar și enigmatică, în contextul dezvăluirii sentimentelor adevărate. Iubirea și moartea sunt două motive literare bine exprimate printr-o îmbinare a sentimentelor contopite de două inimi într-o singură dorință, de a sta lângă iubirea adevărată pentru restul existenței.

Titlu: Romeo și Julieta

Autor: William Shakespeare

Nr. pagini: 176

Traducător: Lucian Pricop

Editura: CARTEX

Se poate achiziționa online

De-a lungul timpului, Romeo și Julieta a devenit o operă cunoscută la nivel mondial, iar odată cu această popularitate a venit și inspirația pentru diverși regizori, precum Franco Zeffirelli, Baz Luhrmann, Carlo Carley și mulți alții, care s-au folosit de această poveste pentru a introduce opera shakespeareană într-o ecranizare.

Prima prezență cinematografică a fost realizată în 19 octombrie 1968 de regizorul italian Franco Zeffirelli și distribuită de Paramount Pictures.

Filmul a avut mare succes și a fost nominalizat la patru premii Oscar.

Cu toate acestea, pe data de 30 decembrie 2022, actorii principali ai ecranizării, Olivia Hussey și Leonard Whiting, au dat în judecată distribuitorul, Paramount Pictures, pentru scena indecentă a filmului. Aceștia cer despăgubiri de sute de milioane de dolari.

Diferite documente susțin faptul că scena filmului trebuia creată cu ajutorul unor costume cu caracter specific, însă cei doi adolescenți au fost convinși de către regizorul italian că, dacă acea scenă din film nu ar fi cu adevărat o imagine adevărată, ecranizarea nu ar avea succes.

Potrivit site-ului Variety.com, cei doi protagoniști acuză Paramount Pictures de fraudă, abuz, daune emoționale și non-emoționale.

Filmul și opera Romeo și Julieta au avut multe momente de glorie, dar au trezit și multe controverse. Se pune acum problema unui nou context. Va afecta această acuzație partea literară născută din viziunea clasicului Shakespeare? Legat de dreptate în cazul celor doi protagoniști, de ce acum?

SARA GAVRIȘ

SARA GAVRIȘ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: