DAIANA & ALEXANDRA: Un tort pentru profesorul de matematică

Am intrat într-un dialog cu Sergiu Popuș, fost elev la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, în prezent profesor de matematică în satul Ianoșda, iar acesta ne-a răspuns cu generozitate la câteva întrebări.

„Sunt absolventul promoției 2018, al secției Matematică – Informatică, am făcut parte din clasa domnului profesor Pop Mircea. Matematica este unul din multele lucruri pe care le-am învățat de la dânsul”, ne spune Sergiu, care ne-a dezvăluit și momentul în care și-a dat seama că își dorește să fie profesor de matematică: „Iubesc matematica încă din clasele primare, însă abia în anii facultății am luat decizia de a urma o carieră didactică. Sunt onorat că am șansa să modelez într-un fel viitorul”.

În ceea ce privește alegerea carierei, interlocutorul nostru este mândru să ne spună că a fost o decizie personală: „Mă bucur că am ales această meserie, care deschide drumuri și formează caractere”.

Sergiu a absolvit Facultatea de Matematică în anul 2021, iar în prezent este student la master, la specializarea Matematică didactică.

Acesta ne-a povestit câteva întâmplări din primele ore demonstrative ca student. La primele astfel de ore a fost plin de emoții. „Nu am fost niciodată o persoană extrovertită și eram convins că ceea ce am ales să fac reprezintă cu adevărat o provocare, însă lucrurile nu au fost deloc cum m-am așteptat. Emoțiile s-au evaporat încă din primele minute, am reușit să colaborez foarte bine cu elevii, iar lecțiile au decurs atât de repede, încât nu au fost deloc suficiente și voiam mai multe”.

Am aflat câte ceva și despre examenul său de titularizare: „Primul meu examen de titularizare a fost la câteva săptămâni după examenul de licență. Au fost zile și nopți în care am învățat pentru a fi cât mai pregătit. Nivelul de cunoștințe acumulate au fost suficiente, însă nu am reușit să mă încadrez bine în timpul acordat rezolvării subiectului de titularizare. Adevărata provocare
pentru mine pot să spun că o reprezintă timpul”.

Și pentru că știe că mulți profesori se întreabă cum ar putea să facă matematica agreabilă copiilor, Sergiu ne-a spus câteva mici trucuri la care a apelat: „Sunt conștient că principala concurență a profesorilor este telefonul. În prezent, elevii petrec foarte mult timp pe telefon și, astfel, am încercat să creez din acest aspect o oportunitate. Încerc să fac matematica agreabilă elevilor folosind cât mai mult mijloacele tehnologice. De asemenea, am încercat să caut aplicații cât mai interesante a noțiunilor studiate la matematică și astfel pot să captez într-un mod frumos interesul elevilor”.

Pe lângă faptul că e profesor de matematică la clasele V-VIII, Sergiu este și diriginte, așa că l-am rugat să ne relateze câte ceva despre această funcție. „Pot să spun că au fost multe momente dificile ca și diriginte. Am rămas surprins de câte aveam de învățat și noi, profesorii, de la propriii elevi. Am realizat că viața nu e ușoară pentru mulți dintre semenii noștri și că școala se poate numi de mult ori acasă. După un an în care am fost diriginte, pot să spun că elevul nu caută doar un profesor care să îl educe – de multe ori, elevul caută și un prieten. Pentru mine, dirigintele e prietenul din oficiu al elevilor săi”.

Pe lângă toate mărturisirile pe care ni le-a făcut, am hotărât să îi punem și o întrebare referitoare la diferențele dintre școala de la sate și cea de la oraș și ce modificări ar face în privința acestui subiect. Alegând să predea într-o școală de la țară, Sergiu a dorit să găsesc răspunsul la întrebarea de ce există o diferență atât de mare de nivel între elevii de la țară și cei de la oraș. „Încă nu am reușit să găsesc un răspuns concis, însă, dacă aș fi în măsură să iau anumite decizii, cu siguranță aș opta pentru o colaborare mai bună între toate talentele pe care le au copiii de la țară. Elevii de la țară știe ce e aia muncă, să conducă un tractor, să planteze sau să tundă iarba. Elevul de la țară de multe ori nu are timp să învețe, iar acest lucru îi constă cel mai mult.”

Școala la care predă se află la 40 de kilometri de domiciliu, iar pentru deplasare folosește mașina personală. Cât despre școală, îi este suficient de dragă cât să rămână acolo, dar în viitor ar opta pentru liceu, deoarece matematica de liceu îl pasionează mai mult.

Cu chipul luminat de fericire , ne-a relatat care sunt cele mai mari satisfacții ca profesor de matematică: „Matematica este una dintre cele mai importante materii. Sunt bucuros să știu că am ajutat elevii să gândească logic, să opereze cu numere și să folosească cunoștințele de la geometrie în cotidian. Reușitele elevilor reprezintă cele mai mari satisfacții ale mele”.

Sergiu a ținut să transmită și un mesaj pentru foștii săi profesori: „Dragi profesori de la Ghibu, îmi doresc să reprezint pentru elevii mei ceea ce reprezentați voi pentru mine. Sunteți exemplu meu în viață și vă mulțumesc pentru tot ceea ce mi-ați dăruit!”

La final de interviu ne-a povestit și o întâmplare deosebită din timpul profesiei sale: „Sunt abia la început de carieră, sunt sigur că vor fi suficiente povești de spus, dar acum îmi vine în minte una specială, și anume momentul în care am fost primit la oră în cel mai frumos mod. Era ziua mea de naștere, elevii mi-au pregătit o surpriză cu un tort și multe urări, a fost printre cele mai deosebite zile din viața mea, nu doar din cariera de profesor. E o întâmplare care m-a făcut să înțeleg încă o dată că nu e vorba doar despre matematică”.

ALEXANDRA AMBRO, DIANA POPUȘ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: