ALEXIA: Un colț de rai din România

Un loc arhaic, desprins din poveste și din vremuri demult apuse, Călata vă va cuceri de la prima întâlnire, cu un relief domol și accesibil din Apuseni, și cu liniștea demult visată.

La poalele Munților Apuseni, mai precis aproape de Vârful Vlădeasa, nu departe de Izvorul Someșului Mic și de Fântânele, aproape de cetatea feudală Bologa, se află străvechea așezare românească Călata.

Sâncraiu

Este locul de naștere al bunicului meu, o așezare liniștită și pitorească, în care dealurile se împletesc armonios cu muntele. Fiecare anotimp are aici farmecul său: de la verdele crud și proaspăt al cetinei de brad la albul imaculat și strălucitor al crestelor montane. Aici nu te plictisești niciodată, întotdeauna găsești ceva distractiv de făcut. Astfel, poți să mergi cu bicicleta pe pistele recent amenajate, să faci drumeții montane, să pescuiești, poți practica sporturi de stâncă – alpinism și escaladă, să vizitezi frumusețile din împrejurimi – Cascada Vălul Miresei, stațiunile Beliș-Fântânele, Crucea lui Avram Iancu, pârtiile Mărișel, Pietrele Albe, localitatea Sâncraiu – o așezare care poartă amprenta tradițiilor populare maghiare.

Cascada Vălul Miresei

Dacă ți-am stârnit interesul și vrei să ajungi în zonă, ai posibilitatea să te cazezi la cabane și pensiuni cu specific tradițional românesc, în care să trăiești clipe de neuitat și unde te vei întoarce întotdeauna cu plăcere!

ALEXIA POPA

ALEXIA POPA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: