Lungul drum către apă, de Linda Sue Park, este o carte interesantă, care reunește două perioade de timp diferite, cu probleme diferite, dar într-o soluție salvatoare.
În anul 1985, în urma unui război civil, tânărul Salva este silit să-și părăsească satul natal și familia. Sudanul este împărțit în două tabere: guvernul și rebelii. Tânărul băiat ajunge să dea piept cu pericolul și să înfrunte de unul singur supraviețuirea. Se ascunde într- un centru pentru refugiați în speranța că-și va găsi familia, însă drumul ales de Salva a fost în zadar.
În cele din urmă, află că familia lui se afla încă în sat și sunt captivi în ghearele războiului.
Călătorește și descoperă o altă altă viață și educație în altă țară. În anul 2008 este prezentată viața Nyei care obișnuiește să care în fiecare zi, timp de cinci luni pe an, apă de la un izvor îndepărtat pentru întreaga familie. În Sudan, fetele nu erau încurajate sa meargă la școală, însă trebuiau să se ocupe de casă și gospodărie împreună cu mamele lor. Viața Nyei era dificilă, iar lipsa apei în sat a reprezentat o povara pentru toți locuitorii. Mai avea să înfrunte încă o primejdie, deoarece izvorul se epuiza, iar în scurt timp locuitorii satului nu mai aveau ce să
consume, afectând atât pământul cât și animalele, dar și oameni, care puteau sfârși în urma deshidratării totale.
Salva este cel care reușește să construiască o școală pentru toți copiii, inclusiv fete, și readuce o sursă de apă în sat.
Privind toate acestea, Nya îi mulțumește lui Salva, iar satul este salvat.
Consider că este o carte care prezintă foarte bine greutăți prin care copiii din satele sau regiunile defavorizate sunt obligați să le trăiască, iar curajul este prezentat cu o mare putere de a continua în ciudat greului: foamete, arșiță, fiare sălbatice, crime în urma războiului etc.
Lungul drum către apă, autor: Linda Sue Park, nr. pagini: 240, traducător: Diana Morărașu, Editura Booklet fiction, se poate achiziționa online
SARA GAVRIȘ