Ciocolata este un aliment îndrăgit de multă lume, de pe tot globul. Te învigorează cu gustul ei dulce și cremos. Dar ciocolata nu a fost întotdeauna dulce cum este în prezent, ea are o istorie întunecată, asemănătoare cu gustul original al boabelor de cacao.
Istoria ciocolatei începe în America de Sud, cu două mii de ani în urmă, pe vremea aztecilor și mayașilor. Ei au învățat să folosească boabele de cacao într-o mixtură cu ardei iute, rezultând o băutură revigoratoare folosită în ritualuri, numită chocolatl, iar boabele de cacao se foloseau chiar și ca monedă de schimb.

În 1519, conchistadorul Hernando Cortez a ajuns la liderul aztecilor, Montezuma, în Tenochitilan. Regele le-a dat conchistadorilor 50 de căni de aur, toate având băutura cu ciocolată. Ajunși înapoi în Spania, oamenii nu au știut ce să facă cu băutura miraculoasă, așadar o foloseau ca medicament pentru dureri de stomac, deoarece avea un gust mai amar.
Cu timpul, oamenii au început să adauge miere sau zahăr ca să o îndulcească și au început să o mănânce de plăcere. În orice familie regală exista ciocolată în casă. Dar ciocolata era foarte greu de produs și trebuia aduși sclavi ca să o producă.
Lumea ciocolatei se va schimba pentru totdeauna în 1828, cînd se face o invenție ce separă untul de cacao de restul boabei, formându-se un praf perfect pentru băuturi sau recombinându-se cu untul de
cacao, ca să se creeze ciocolata solidă pe care o știm astăzi.
La puțin timp după, elvețianul Daniel Peter adaugă o substanță nouă în mixtura ciocolatei: laptele-praf, rezultând ciocolata cu lapte.
În secolul 20, ciocolata nu mai era considerată un lucru regal, ci era folosită peste tot în lume. Aceasta a cret și mai multă cerere de boabe de cacao, care crește doar aproape de ecuator.
Cultivarea de cacao va apărea și în Africa de Vest. Dar, din cauza cererilor mari, în creșterea arborilor de cacao se folosesc și copii, făcându-se abuzuri ale drepturile omului. Sunt angajați copii pe post de muncitori pe culturi din Coasta de Fildeș, ceea ce e foarte aproape de munca silnică sau sclavagism, cu o estimare de peste 2 milioane de copii afectați.
Aceste informații le-am desprins dintr-un documentar intitulat The Dark Side of Chocolate.
În prezent, ororile cultivării ciocolatei sunt mascate prin reclamele și gustul său dulce, dar nu trebuie să uităm partea întunecată a ciocolatei.
Viitorul ciocolatei este, probabil, și mai sumbru, deoarece în prezent se adaugă părți de insecte în tableta de ciocolată. Mai puțin de 60 de părți de insecte pe 100 de grame de ciocolată sunt considerate bune de consumat. Totuși, nu trebuie să ne panicăm, deoarece insectele sunt o prezență ubicuă în culturile agricole. Nu doar în ciocolată se pot afla părți de insecte, ci și in paste, fructe, popcorn sau brânză. Pentru a putea scăpa de insecte, omul e nevoit să folosească pesticide, care dăunează sănătății.
Am discutat cu un doctor nutriționist care mi-a spus câteva beneficii ale ciocolatei. „70% din ciocolata neagră este încărcată cu fibre solubile și minerale, fier 67%, magneziu 58%, cupru 89%, mangan 98% din necesarul zilnic. Are mult potasiu, fosfor, zinc, seleniu. Totuși, acești nutrienți vin și cu multe calorii: 600 din calorii din 100 de grame de ciocolată, de aceea nu este recomandată în cantități mari. Conține acizi grași, în mare parte saturați, și mononesaturați, conține și cu cofeină, dar în cantitate foarte mică în comparație cu cafeaua. Este o sursă puternică de antioxidanți. Poate îmbunătăți fluxul sanguin și scade tensiunea, scade colesterolul și reduce riscul bolilor cardiace, protejează pielea de soare. Poate îmbunătăți funcția creierului, crescând fluxul de sânge către acesta. Cacao poate îmbunătăți funcția cognitivă la persoanele în vârstă.”
IOANA IOVA
