VLAD: Panourile fotovoltaice și avantajele lor

Energia solară, numită și energia verde, este o resursă inepuizabilă. Această energie este combinată cu tehnologii versatile, eficiente și silențioase. Avantajul imens pe care îl are energia electrică este că poate fi folosită oriunde. Un panou fotovoltaic poate transforma în energie electrică radiațiile luminoase ale soarelui, cu o anumită eficiență. Energia electrică produsă de panouri este sub formă de curent continuu.

Există diferite tipuri de tehnologii de construcție a panourilor fotovoltaice: panouri fotovoltaice monocristaline, care au o eficiență mare în cazul radiației solare directe; panouri fotovoltaice policristaline, acestea au de regulă cel mai bun raport preț – performanță; panouri fotovoltaice amorfe, care au eficiență mare în cazul radiației solare indirecte, necesită o suprafață mai mare pentru aceeași putere instalată.

Pentru a converti radiația în energie electrică, celulele solare ale panoului folosesc efectul fotoelectric: când lumina lovește modulul fotovoltaic, fotonii stimulează electronii prezenți în siliciul celulei, producând astfel un curent datorită fenomenului fizic cunoscut sub numele de „efect fotovoltaic”.

Un sistem complet poate ajunge chiar și la 1.600 de euro per kilowatt instalat, în timp ce sistemele mai ieftine, sub 1.000 euro, nu îți vor garanta neapărat o calitate bună a echipamentelor. Un mare avantaj al panourilor fotovoltaice este că factura la curent va scădea deoarece panoul folosește energie solară.

Q&A

Am luat legătura cu o persoană care cunoaște mai bine domeniul si i-am adresat mai multe întrebări.

La ce prețuri pot ajunge panourile fotovoltaice?

La panourile fotovoltaice prețul, puterea si dimensiunile panoului sunt direct proportionale. Spre exemplu, un panou care produce 300 W are dimensiuni de 165 x 100 cm si un preț de 650 de lei, prețul nefiind definit exact de producător – la unii vânzători se pot găsi prețuri mai scumpe, la alții mai ieftine, iar unii vânzători țin cont și de cantitatea panourilor cumparate la preț.

De obicei, panourile solare vin cu o garanție de 20 sau 25 de ani, asta însemnând că producătorul garantează 80% din puterea produsă de panouri când au fost noi.

Un sistem fotovoltaic legat la rețea, pentru micsorarea facturii la curent, costă în jur de 20.000 lei, iar panourile îți vor acoperi prețul în 10 ani.

Există programe de finanțare a guvernului pentru ca populația să își poată achiziționa astfel de aparatură?

Există programe implementate de guvern pentru energia verde, acestea ajutând beneficiarul cu 80% din costurile instalării unui sistem fotovoltaic acoperite, beneficiarul fiind verificat de specialisti în fiecare an, timp de cinci ani de la instalarea sistemului. 

În ce parte a acoperișului se prind panourile fotovoltaice?

Prinderea panourilor pe acoperiș se face prin intermediul unor șine de aluminiu care vin înșurubate în acoperiș, pe care panourile solare se vor așeza în cel mai bun caz cu fața către sud, iar la capetele panourilor vor exista niște bucăți de metal care se înșurubează în șine, astfel ținând panourile stabile.

Ce recomandați pentru oamenii care locuiesc în mediul urban? Dar în cel rural?

Pentru casele în oraș, se recomandă sistemele fotovoltaice conectate la rețea, asta însemnând că ziua panourile acoperă nevoia de curent, iar seara rețeaua alimentează casa. Pentru garaje, case la țară care nu sunt locuite mereu, ateliere care sunt departe de rețea și orice altceva în afara de casa în care locuiești mereu, se poate instala un sistem fotovoltaic care nu este conectat la rețea, acesta având niște baterii în care panourile pompează curentul, ulterior proprietarul folosind curentul din baterii.

VLAD PAUL

PAUL VLAD

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: