DIANA: Intră în rândurile oamenilor de știință!

Știința poate părea un sport pentru spectatori. Adică, s-ar putea simți că oamenii de știință instruiți fac toată munca în timp ce toți ceilalți privesc. Dar oricine poate participa la știință. Voluntarii adună și analizează date pentru studii științifice tot timpul. Acești oameni de știință cetățeni au avansat cercetările privind clima, sănătatea, spațiul și multe altele. Și tu poți fi unul dintre ei!

Unii oameni de știință cetățeni colectează date despre lumea din jurul lor, folosind adesea doar telefoanele lor. Proiectul Globe at Night, de exemplu, adună date despre poluarea luminoasă. NoiseTube este un efort similar de a mapa poluarea fonică. Drumeții, păsări și alți iubitori de natură distribuie fotografii cu animale sălbatice pe iNaturalist. Aceste date contribuie la studiul biodiversităţii planetei noastre.

Dar nu toată știința cetățenească are loc în aer liber. Sunt multe care nu necesită părăsirea casei. Pe Instant Wild, voluntarii etichetează animalele în fotografiile făcute de camere în sălbăticie. Aceste etichete ajută eforturile de conservare. Și jucătorii online care joacă Foldit și Neureka contribuie la cercetarea sănătății.

DIANA SIMUȚ

DIANA SIMUȚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: