ALEXANDRA: Locul care reflectă istoria

Vara aceasta am avut plăcerea de a mă delecta cu o călătorie într-un loc debordând de istorie, care stârnește interesul multor călători. Gorunul lui Horea – căci despre el este vorba – are o vechime de circa 400 de ani și este un monument istoric cu o însemnătate deosebită în istoria românilor, acesta aflându-se în Cimitirul Eroilor din satul Țebea.

Gorunul lui Horea reprezintă atracția principală a acestui cimitir – ,,Gorunul lui Horea este arborele secular sub ramurile căruia Horea a îndemnat moții, în anul 1784, la revoluția împotriva orânduirii nedrepte”.

În momentul actual, singurul element rămas al gorunului este trunchiul cimentat. Acest declin al gorunului s-ar lega, se presupune, de construirea unei noi biserici; pentru a se evita uscarea monumentului istoric, în anul 1924 a fost legat cu cercuri de oțel și cimentat în interior. Pentru a permite dezvoltarea coroanei, trunchiul arborelui a fost retezat la înălțimea de 9 metri, de unde s-a dezvoltat o creangă laterală.

Gorunii plantați de personalități ale României, precum Ferdinand I și Regina Maria, stârnesc un interes major. Mormântul lui Avram Iancu stârnește și el interesul vizitatorilor; acesta se află la o distanță de circa 15 metri față de gorunul lui Horea, conform dorinței sale.

Accesul în lumea care reflectă istoria și descoperirea tainelor acestor monumente istorice presupun plata unui bilet, pe care îl puteți achiziționa de la poarta principală a cimitirului. Programul este flexibil, iar vizita gorunului se poate face indiferent de ziua săptămânii.

Chiar dacă durata călătoriei nu este una scurtă, recomand din suflet această destinație – veți rămâne uimiți de liniștea și relaxarea pe care vi le oferă acest loc magnific.

Distanța pe care o parcurgeți din Oradea până la Țebea este de 146 de kilometri și se efectuează în circa două ore și jumătate cu mașina.

În caz că rămâneți fără inspirație în ceea ce privește organizarea unei ieșiri sau a unei mini-excursii, vă îndemn să luați în considerare Cimitirul Eroilor din Țebea. Cu siguranță, nu veți rămâne dezamăgiți de o alegere precum aceasta.

Foto: arhiva personală Alexandra Ambro

ALEXANDRA AMBRO

ALEXANDRA AMBRO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: