Noul documentar The Year Earth Changed, pe care îl putem găsi pe Apple TV, ne arată că pandemia de coronavirus a dat planetei o pauză necesară, arăndu-ne și partea bună din acest lockdown.
The Year Earth Changed este un documentar despre natură care începe cu imaginea uimitoare a Times Square în primele zile a pandemiei. Astfel, scena prezentată examinează impactul imens pe care l-a avut COVID în primul rând asupra lumii însăși și apoi a noastră.

Documentarul de 48 de minute a debutat pe Apple TV, pe 16 aprilie, înainte de Ziua Pământului, și are un concept simplu: pentru noi, oamenii, pandemia a avut un efect negativ; pentru animale și natură, a oferit o binefacere neașteptată.
Realizat pentru Apple de către BBC, ne arata diferențele pe care le-au făcut mai puține mașini pe șosea, absența navelor de croazieră pe ocean și mult mai puținii oameni în jur. În general, aerul și apa au devenit mai curate, habitatele animalelor au devenit mai primitoare și animalele au putut să prospere.
Filmat pe cinci continente diferite, este vorba despre „răspunsul extraordinar al naturii”, așa cum spune naratorul David Attenborough, numindu-l „un experiment global de proporții epice”. Din toate materialele folosite în documentar – filmate în junglă, în marea largă sau într-o oraș american aparent gol – putem observa cu precizie bucuria animalelor și a naturii care se bucură de o pauză bine meritată.
Echipa din spatele The Year Earth Changed este responsabilă pentru unele dintre cele mai populare și influente documentare despre natură din toate timpurile. Filmul a fost produs de BBC Studios Natural History Unit, care se află în spatele seriei Blue Planet și Planet Earth.
Apple a dat lovitura în afaceri datorită creatorilor Planetei Pământ, care surprind la înalțime fotografii exceptionale a naturii.
Vineri, în data de 26 noiembrie 2021, am vizionat noul documentar The Year Earth Changed. Recomandăm vizionarea acestuia tuturor tinerilor, dar și adultilor. Filmul este pentru oricine pasionat de materiale documentare despre natură și este interesat de o examinare a erei coronavirusului, care nu este complet deprimantă.
PATRICIA SIMIONAȘ, MAYA BERCEA
