Cel mai nordic oraș american, Utqiagvik, cunoscut anterior sub numele de Barrow, din Alaska, și-a luat rămas bun de la lumina zileipentru următoarele două luni, intrând în faza anuală de întuneric, numită și Noapte Polară, a declarat Judson Jones, meteorolog CNN.
În micul oraș situat la nord de Cercul polar, cu 4000 de cetățeni, Soarele a răsărit pentru ultima dată pe 18 noiembrie și nu își va mai face apariția decât pe 22 ianuarie, când soarele va răsări din nou.
Clima orașului este foarte rece, fiind cel mai înnorat oraş de pe Pământ.
Oamenii de știință explică faptul că Noaptea Polară se datorează faptului că Pământul este înclinat în raport cu Soarele. Noaptea Polară nu înseamna întuneric beznă, mulțumită fenomenelor de împrăștiere a luminii din atmosferă și a refracției. În timpul „zilei”, Soarele este sub orizont, astfel, existând o lumină indirectă care vine de la Soare, totuși lumina directă de la Soare nu există.
Acesta nu este singurul fenomen natural care face oraşul să iasă în evidenţă. Alt fenomen natural interesant, numită Ziua Polară se întâmplă în lunile de vară, când Soarele este pe cer toată ziua si toată noaptea.
În consecință, există un singur răsărit și un singur apus pe an în acest oraș, Soarele răsare la echinocțiul de primăvară și apune în timpul celui de toamnă; Totuși locuitorii micului oraș nu se panichează, precum ne-am panicat noi, la o simplă știre falsă, la niște titluri alarmiste, precum „Blackout în Europa” sau „Europa, la un pas să rămână în beznă totală zile în şir”,privind o pană de curent în toată Europa timp de 14 zile.
Noi considerăm că viața se termină, fără curent câteva zile la rând. Începem să disperăm, ne pregătim de ce e mai rău, încercăm să ne adaptăm, ne facem rezerve de resurse, deși știrea „senzațională” a fost doar răspândită cu repeziciune și astfel a creat isterie în rândul oamenilor, cât și în mediul online.
Totul a început de la ministrul austriac al Apărării, pe 30 septembrie, care dorea să îndemne oamenii să se pregătească pentru situaţii excepţionale, instruind populația pentru a ști cum să reacționeze în situația în care s-ar produce o pană de curent majoră.
Informația ajuns și în presa românească și ceea ce era o supoziție pentru campania de avertizare din Austria, a devit o certitudine pentru presa de la noi.
Știm că lucrul acesta ar afecta totul, începând de la sursele de energie electrică din locuințe, magazine, fabrici, până la servicii precum telefonie, internet, semafoare, bancomate.
Specialiștii în dezinformare spun că este bine să parcurgem câțiva pași pentru a ne asigura că nu ajungem să creăm informații false.
ANDREA BEATRIX PODARU
Pingback: The city plunged into darkness – Journalist_blog