BOGDAN: 13 de Halloween (II)

Continuăm lista cu treisprezece filme de Halloween, pe care n-ai cum să le ratezi în acest octombrie. Topul e, desigur, unul subiectiv.

N-o mai lungim, hai să-ți arăt niște filme faine! Astăzi, cele de pe locurile 8, 7, 6, 5, 4.

8. The Birds (1963)  

Regizor: Alfred Hitchcock

Actori: Tippi Hedren, Rod Taylor, Jessica Tandy

Durată: 1h 59min

Deloc complicat, subiectul filmului se axează pe atacul neașteptat al înaripatelor care invadează o comunitate liniștită din nordul Californiei.

Personajele vor deveni martorii unei realități apocaliptice, în care păsările, ghidate de un instinct ucigaș, încearcă să distrugă tot. Oamenii mor pe capete, benzinăriile izbucnesc în flăcări și haosul guvernează pe străzi.

Suspansul crește cu fiecare atac violent, iar tensiunea e atât de densă încât pare palpabilă! Procedeul folosit de Hitchcock este așteptarea, care duce la crearea suspansului și declanșează stări de incertitudine și tatonare în rândul personajelor.

The Birds e senzațional! Complexitatea poveștii o să-ți ridice multe semne de întrebare. Vizual vorbind, filmul este foarte elegant. Regia lui Hitchcock? Impecabilă. Până și distribuția e una valoroasă. Tippi Hedren – o actriță cu un farmec amețitor și talent pe măsură – reușește să livreze o performanță credibilă. Scenariul mi s-a părut unul reușit, dar vreau să cred că se putea lucra mai mult la dialoguri.

Știi cârdurile alea de ciori de pe fiecare stâlp de telefonie? N-o să ți se mai pară la fel după ce-o să vezi The Birds.  

7. The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Regizor: Tobe Hooper

Actori: Marilyn Burns, Allen Danziger, Paul A. Partain

Durată: 1h 23min

Când una dintre protagoniste află că mormântul bunicului ei s-ar putea să fie vandalizat, decide să meargă la vechea fermă a familiei și să investigheze. Clișeic, nu?  

Ceea ce se voia a fi doar o simplă călătorie se transformă la scurt timp într-un adevărat coșmar. Tinerii cad în brațele unui grup de maniaci, profanatori, canibali, criminali… În fine, ai prins ideea.

Personajele trebuie să găsească o soluție rapidă, căci pericolul stă la pândă. Oroarea pare că nu se mai termină, iar tensiunea atinge cote de neimaginat.

Povestea asta o să te țină lipit de scaun. E unul dintre cele mai antrenante filme pe care le-am văzut!

Dacă ești în căutarea unui horror pur și autentic, lipsit de orice fel de menajamente, The Texas Chain Saw Massacre e filmul perfect pentru tine!

Povestea nu impresionează mai deloc. Dar Hooper reușește „să facă din rahat bici”. Cinematografia e uimitoare, atât că vorbim de compoziție, cromatică sau camera work. Interpretările actorilor oferă o credibilitate ridicată, iar finalul e unul grandios.

The Texas Chain Saw Massacre are toate atuurile unui horror valoros. Abordarea lui Hooper relansează cu totul genul.

Filmul e sângeros, brutal și-ți va îngheța simțurile! Vrei să ai parte de niște senzații tari? Trebuie să vezi The Texas Chain Saw Massacre!

6. Jaws (1975)

Regizor: Steven Spielberg

Actori: Roy Scheider, Richard Dreyfuss, Robert Shaw

Durată: 2h 4min

Un rechin gigantic terorizează orășenii din Insula Amity, iar șeful poliției, un oceanograf și un vânător de rechini încearcă să ucidă fiara însetată de sânge.

Jaws nu e doar un horror bun, ci și un film extraordinar. Prin capodopera sa, Spielberg a schimbat pentru totdeauna industria cinematografică. Impactul pe care l-a avut filmul ăsta e unul greu de închipuit.

Steven Spielberg – care nu era decât un puști promițător la acea vreme – răstălmăcește complet percepția oamenilor asupra horror-ului. Practic, îl face să devină un gen comercial.

De altfel, Jaws e primul „blockbuster movie” din istorie. Încasările au fost uriașe. Cozile de la intrarea în cinematografe? Interminabile.

Spielberg a dat totul peste cap. E unul din acele filme care nu vor îmbătrâni niciodată. Povestea te intrigă încă din primele minute, iar regia e de-a dreptul admirabilă.

Vrei să ai parte de o experiență cinematografică unică? Uită-te la Jaws! La urma urmei, nu are cum să te dezamăgească. Doar e regizat de Spielberg, corect?  

5. The Shining (1980)

Regizor: Stanley Kubrick

Actori: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd

Durată: 2h 24min

Maestrul Kubrick ne propune un horror psihologic în toată splendoarea lui.

Familia Torrance trebuie să aibă grijă de hotelul Overlook pe timpul iernii. Pare un scenariu destul de simplu, doar că nu e așa. Ambiguu și încărcat de simbolistică, The Shining poate fi cam derutant la prima vizionare.

Ori asta, ori Kubrick e atât de genial încât a regizat un film prost, dar ne-a convins că e o capodoperă absolută.

Odată cu instalarea celor trei în hotel încep să se petreacă lucruri stranii. Mai întâi, Danny are viziuni groaznice referitoare la Overlook, iar pe parcurs, tatăl e cuprins de nebunie.

Muzica de pe fundal este extraordinară. Filmografia este încântătoare. Nu am văzut aproape nicio scenă care să aibă vreo imperfecțiune. Peisajul montan superb, cadrele de o simetrie acribică, atmosfera infernală… Totul e uimitor la filmul ăsta!

The Shining e o producție impecabilă pentru că însuși Stanley Kubrick e un regizor impecabil.

Distribuția e la cel mai înalt calibru. Jack Nicholson a fost magistral. La fel și Shelley Duvall.

Dacă mă întrebi pe mine, romanul lui King e superior adaptării lui Kubrick. Dar asta nu înseamnă că filmul e prost. Nu, nici pe departe.  

Atmosfera sâcâitoare, jocul actorilor, decorurile, finalul deschis, valurile de sânge care țâșnesc din lift și inundă holul… Stanley Kubrick a realizat un horror cult excepțional!

4. A Nightmare on Elm Street (1984)

Regizor: Wes Craven

Actori: Heather Langenkamp, Robert Englund, Johnny Depp

Durată: 1h 31min

Ideea e simplă – un maniac te urmărește în vise. Dacă te prinde, coșmarul s-a terminat.

La fel și viața ta.

Atunci când lucrurile iau o întorsătură neașteptată, un grup de adolescenți decide să afle cine e monstrul din spatele crimelor. Fantoma lui Freddy Krueger îi vânează unul câte unul, iar personajele își dau seama că singura modalitate de a-l opri e să rămână treji.

Sau vor fi nevoiți să nu mai doarmă niciodată… 

Filmului ăsta nu-i lipsește nimic. Are o muzică terifiantă, un personaj negativ memorabil, actori talentați și o poveste captivantă.

Wes Craven a speriat o întreagă generație! Modul în care te pasează între lumea reală și cea a viselor, tehnicile inovative de folosire a camerei și atmosfera insuportabilă fac din filmul ăsta un „must see” categoric.

A Nightmare on Elm Street e nelipsit de imaginație și originalitate, iar asta îi conferă o complexitate aparte.

Craven creează antagonistul perfect! Expresia sa demonică, lipsită de orice empatie, pielea brăzdată de arsuri și cicatrici, îmbrăcămintea neobișnuită, accesoriul tăios cu care-și sfârtecă victimele… Freddy Krueger te va oripila! A Nightmare on Elm Street îți va oferi niște coșmaruri pe cinste!

BOGDAN SLAB

BOGDAN SLAB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: