Erasmus+. The Show Must Go On!

Atunci când am crezut că lupta s-a încheiat odată cu dobândirea gradelor didactice, viața demonstrează că nu e tocmai așa! Pornind de la premisa că „omul cât trăiește învață”, și noi, ca profesori, trecem printr-o lungă perioadă de șlefuire, precum pietrele rare.

Având în gând textul celor de la AC/DC, It’s a long way to the top if you wanna rock and roll, îmi dau seama că este o cale lungă spre titulatura de „dascăl modern”.

Așadar, The show must go on!

În această vară am avut șansa de a participa la un curs cu tema Flipped Classroom, din cadrul proiectului Erasmus+ Our Digital Classroom, în Malta.

Malta? Oh, da! Era de mult pe lista mea de cuceriri turistice, dar norocul se pare că mi-a surâs abia la sfârșitul lunii august 2021, iar când reusești să îmbini utilul cu plăcutul, totul devine perfect! Și așa a fost. Perfect!

Să înceapă povestea! Pornind din Oradea, în frumoasa zi de 20 august, alături de colegele mele (fiind singurul bărbat între cinci grații feminine), ne îndreptam spre Budapesta, de unde urma să decolăm către necunoscut, un necunoscut care avea să vegheze asupra noastră nu mai puțin de 10 zile.

Odată îmbarcați în „pasărea de fier”, ușor – ușor ne recapătăm liniștea, lăsându-ne în voia lui Dumnezeu, plutind peste nori spre Malta. După un zbor de aproximativ două ore, urmează aselenizarea – și de ce spun asta? Foarte simplu, de sus Malta părea o mare piatră aruncată de Creator în mijlocul Mării Mediterane! Pășind pentru prima oară pe tărâm maltez, brusc acel necunoscut devine ceva primitor și cald, un colțișor de rai, un rai care de-a lungul istoriei a fost râvnit de mulți: fenicieni, cartaginezi, romani, greci, mauri, normanzi, spanioli, cavalerii ioaniți, francezi si britanici.

Probabil „piatra” aruncată de Dumnezeu era prea bine poziționată geografic? Ușor de cucerit? Se pare că da! Însă toți veneticii și-au lăsat amprenta în ceea ce vedem noi azi!

Dar să lăsăm istoria și trecutul, căci scopul vizitei noastre în Malta este despre viitor. Un viitor în care noi, dascălii, trebuie să fim bine pregătiți, pentru a putea ține pasul și a face față majorității problemelor pe care le întâmpinăm în procesul instructiv-educativ.

Cursul a avut loc în capitala mirifică, Valletta, într-o clădire istorică, la o aruncătură de băț de port. Mobilitatea s-a desfășurat pe o perioadă de cinci zile, în care, sub bagheta unui formator de excepție (Thank you, Pinar!), am pătruns în lumea necunoscută a aplicațiilor online: Canva, ClassDojo, Edmodo, Kahoot, Padlet, Quizizz, VivaVideo. Încet – încet am încercat să cucerim și să integrăm în activitatea didactică de predare și evaluare aceste aplicații, unele fiind extrem de utile atât pentru profesor, cât și pentru elevi. Una dintre aplicațiile apreciate de mine a fost VivaVideo, care permite crearea unor filmulețe cu suport muzical, pe diverse teme agreate de copii.

Multe aplicații erau noi, auzisem de unele, însă niciodată nu le-am folosit până acum. În zilele de curs am explorat fiecare aplicație în parte, iar moderatorul, cu o răbdare de fier, ne-a explicat fiecare pas.

Orice început este greu, senzație pe care am simțit-o și eu, totuși m-am adaptat cu ușurință, datorită trainerului bine organizat. Scopul cursului a fost familiarizarea cu metodele moderne de predare și evaluare a elevilor, care să includă folosirea unor platforme și aplicații online. Metodologia folosită a permis o buna relaționare între toți participanții, o învățare eficientă, realizarea tuturor activităților, iar în final atingerea obiectivelor propuse și a așteptărilor avute de fiecare dintre noi.

Aceasta a cuprins exerciții de intercunoaștere, activități individuale și pe grupe (exemplu: reprezentarea grafică a portretului dascălului modern pe un tricou). Pe lângă ceea ce am învățat efectiv în cursul formării, deosebit de importante pentru mine sunt și alte achiziții pe care le-am obținut, explorând o mare parte din acest mic Eden numit Malta!

Malta are o istorie bogată, cu o moștenire pe măsură. Formată din trei insule, Malta (cea mai mare), cu capitala la Valletta, insula Gozo, și cea mai mică Comino. Valletta este considerată o bijuterie arhitecturală, brăzdată de străduțe înguste, clădiri baroce , palate maiestuoase, grădini excentrice, opulente, muzee, teatre și nu mai puțin de 25 de biserici, cea mai importantă fiind St. John`s Cathedral, o veritabilă capodoperă aflată în centrul Vallettei.

Să nu uităm de Popeye Village (un mic Disneyland), unde poți să petreci o zi superbă, vizitând căsuțele de lemn, cu acces la o mică plajă, totul aflându-se într-un golf superb, conferindu-i o atmosferă de poveste.

Mdina este vechea capitală, fără îndoială cea mai fotogenică și șarmantă parte a Maltei. Plimbându-te, găsești și aici străduțe pietruite, pestrițe, zeci de palate vechi, biserici impunătoare, magazine de suvenire și restaurante tradiționale.

Sigur, sunt multe locuri de amintit, precum cele trei orașe surori: Vittoriossa, Senglea și Cospicua, sau splendida promenadă din St. Julian, unde aromele mâncărurilor alese te îmbie să iei loc la unul din restaurantele locale, insula Gozo, cu o imensă încărcătură istorică, Comino, cu fermecătoarea Lagună Albastră, satul pescăresc Marsaxlokk și nu în ultimul rând cea mai frumoasă piscină natural, St. Peter`s pool, sunt doar câteva dintre atracțiile pe care am reușit să le vedem.

Cum întregul arhipelag maltez este scăldat pe toate laturile sale de valurile Mediteranei, maltezii au depus tot efortul de a oferi turiștilor destinații cât mai atractive.

Astfel, orice vestigiu, piatră sau templu a devenit obiectiv turistic și parte a unei povești care începe cu „A fost odată ca niciodată”… Malta!

Fotoreportaj: Prof. ADRIAN TENCUȚIU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: