Cea mai consistentă expoziție de fotografie din România pe tema Roșiei Montane a fost vernisată recent la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, instituție organizatoare a evenimentului.
Anvergura expoziției este dată de numele fotografilor de pe afiș, numărul și valoarea lucrărilor, prezentarea modernă a exponatelor și documentarea exhaustivă a temei, cu imagini de la suprafață și din legendarele galerii subterane. Expun șapte dintre cei zece membri ai faimosului grup fotografic „7 Zile”: Cosmin Bumbuț, Petruț Călinescu, Bogdan Croitoru, Vasile Dorolți, Silviu Gheție, Gicu Șerban, Oleg Tishkovets (Ucraina). Lor li se adaugă Ivan Rous, documentarist, speolog, autor de hărți la Muzeul Boemiei de Nord din Liberec (Cehia), care sondează adâncimile de la Roșia Montană de 15 ani.
Expoziția este o imersie în viața comunității milenare din zonă, fără clișee și fără intelectualisme. Un tablou fără sclipici al unui spațiu antropic de referință.
Parteneri ai evenimentului sunt: Consiliul Județean Bihor, Muzeul Boemiei de Nord din Liberec (Cehia) și revista online de fotografie mondorama.ro. Expoziția rămâne pe simeze până în 15 iulie și poate fi vizitată marți – duminică între orele 10:00 – 17:00.
Sâmbătă, 3 iulie, cu ocazia celei de-a XVI-a ediții a Nopții Muzeelor, expoziția poate fi vizitată gratuit între orele 19:00 – 24:00, ca și toate celelalte secții ale Muzeului Țării Crișurilor.





Aceste informații ne-au fost aduse la cunoștință de dl Florin Șipoș, curatorul expoziției Roșia Montană: Duhul Aurului. Prieten al școlii noastre, domnia-sa ne-a facilitat incursiunea în seria Oameni și cruci a lui Vasile Dorolți, care a fost oaspete de gală al Liceului Onisifor Ghibu.