ALEX & ALEX: Muzeul etnografic din casa părintească

Cristian Mihoc, unul dintre cântăreții consacrați ai Bihorului, a acceptat să ne spună câteva lucruri despre pasiunile domniei-sale.

„De mic copil am cochetat cu muzica populară, la diferite serbări organizate în cadrul școlii, dar am început propriu-zis în anul 2000, student la Universitatea din Oradea, fiind în cadrul Ansamblului Nuntașii Bihorului ca dansator. În anii următori, având melodii culese din folclorul bihorean și cel arădean, am imprimat primele melodii care au fost difuzate la radioul local și la diferite posturi TV. Atunci am început și amenajarea propriului muzeu etnografic. Pentru mine, cântatul este o pasiune, o revelație; nu cânt că sunt cântăreț de muzică populară, neavând nici școală în acest domeniu – cânt din plăcere, pentru sufletul meu și al celor care apreciază ce fac pe parte folclorică.”

CRISTIAN MIHOC

Această  pasiune pentru folclor a descoperit-o singur: „A venit din suflet. La școală am fost în cadrul corului clasei, iubeam de mic folclorul, am adunat de mic obiecte populare și melodii, astfel  am descoperit această parte folclorică din sufletul meu și am dorit să o exprim prin cântec și să o expun prin propriul meu muzeu.”

Sprijinul său a venit din interior,  „din suflet, am convingerea și sentimentul că sprijinul vine din partea lui Dumnezeu”, iar pentru orice lucrare bine făcută,  a avut sprijinul familiei și al celor apropiați și dragi lui.

Cristian nu a participat la nici un concurs în domeniul folcloric, pentru domnia-sa cel mai important premiu și realizare în acest domeniu este propriul său muzeu, „La Șura lui Cristi”, amenajat la casa părintească din Salonta, județul Bihor.

Momentan, nu activează în cadrul niciunui ansamblu, în trecut fiind colaborator cu Ansamblul Folcloric Nuntașii Bihorului.

„Muzeul îl am din anul 2007, dar obiectele am început să le adun de mic copil, multe fiind moștenite de la bunici, străbunici și o parte primite de la rudenii, vecini și prieteni. Toate obiectele sunt moștenite sau dăruite cu drag de cei apropiați și dragi sufletului meu, fiecare obiect având propria poveste. Ideea am avut-o în gând de mic copil, de aceea am început de atunci să le păstrez și să le adun. Îmi doream de atunci să am un muzeu unde să pot expune aceste valori ale neamului românesc, care ne indentifică pe noi ca popor creștin, iubitor de folclor.”

Muzeul nu este introdus  într-un circuit turistic, el fiind vizitat de apropiații familiei, de grupuri organizate în cadrul unor activități culturale din cadrul Primăriei Municipiului Salonta, ale Liceului Agroindustrial Salonta și de diverse grupuri care vin în zonă și au auzit de muzeu. Nefiind inclus în cadrul unui traseu turistic al zonei, nu are un program de vizită, dar se poate vizita de oricine dorește în fiecare sfârșit de săptămână de vineri până duminică la locația din Salonta: strada Avram Iancu nr. 33,  județul Bihor.

„Pentru viitor îmi doresc extinderea muzeului cu noi obiecte, precum și păstrarea acestora cu sfințenie în cadrul muzeului. Doresc, de asemenea, prin vizite organizate sau materiale de publicitate, să promovez aceste obiecte de artă etnografică, pentru a fi cunoscute de cât mai multă lume. Pe partea cu muzica populară, am în proiect câteva melodii noi, pe care vreau să le înregistrez și să le aduc publicului spre ascultare așa cum erau ele mai demult, cum spuneau bătrânii. Nu am alte pasiuni – cea mai mare pasiune a mea este folclorul, care, pe lângă activitatea mea zilnică din domeniul în care lucrez, îmi umple tot timpul și mă împlinește sentimental și  moral, ca tot ceea ce fac în acest domeniu.

Mulțumesc pentru interviu, Alex! Mult succes în tot ceea ce îți propui în viață !Să ai parte de sănătate, bucurii și realizări, ești și trebuie să fii un reprezentant de seamă al folclorului bihorean. Este un drum lung și greu, dar trebuie să îți urmezi visul și să păstrezi folclorul bihorean așa cum este el, nealterat în linie melodică, text și port popular, așa poți fi un exemplu.”

Sursă foto: arhiva personală Cristian Mihoc

Detalii despre acest muzeu și despre programul de vizită  se pot obține direct de la domnul Cristian Mihoc, tel. 0740 215 545, e-mail: mihoc2006@yahoo.com și pe Facebook la pagina Mihoc Cristian Florian.

ALEX DAVID, ALEX POPA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: