Se consideră că tehnologia are un impact negativ asupra adolescenților, însă nu e așa – tehnologia are multiple beneficii, în special pentru educație.
Există numeroase aplicatii pentru invatarea mai rapidă a limbilor străine, a gramaticii, descărcarea lecturilor online si asa mai departe.
Acestea sunt exploatate în diferite forme.
De exemplu, aplicatia Photomath, utilizată in scopul rezolvarii exercitiilor, nu este o aplicatie care te ajuta sa inveti, deoarece iti furnizează raspunsul fara a etapiza rezolvarea exercitiilor. Asta pe curând, câmd Photomath a primit o actualizare care permite identificarea exercitiilor scrise de mana si prezinta rezolvarea etapizata a acestora, pentru a intelege mai bine contextul exercitiului. Cu toate acestea, Photomath este utilizată pentru a copia, pentru a afla rezultate si nicidecum pentru a invata sau intelege problemele.
Am avut si eu experiente cu utilizarea acestei aplicatii, folosind-o pentru a copia la doua teste in clasa a IX-a, insa nu m-a ajutat aproape deloc la etapele rezolvarii exercitiilor; prin urmare, am fost depunctata.
În antiteză cu aceast tip de aplicatie se afla Duolingo, aplicatie destinata invatarii limbilor straine. Aceasta are milioane de recenzii pozitive, utilizatorii fiind multumiti de eficacitatea acesteia si de modul distractiv de a invata limbi noi. Este un app care isi va avea mereu locul in telefonul meu si îl consider foarte de folos.
Am rugat un utilizator adult sa ne impartaseasca o opinie legata de tehnologie si educatie. Acesta este de parere ca tehnologia este foarte folositoare in context educational: „Nu a fost niciodata mai usor sa accesezi informatia de care ai nevoie sau pe care vrei să o afli. Depinde doar de tine daca o folosesti in scopuri productive, daca profiti de faptul ca esti la un click distanta de orice te intereseaza”.
Interlocutorul nostru ne-a relatat o discutie pe care a avut-o cu un fost prieten din Danemarca, pe vremea cand era stabilit acolo,adica începutul anului 2009, anul aparitiei primului telefon cu touch. Prietenul sau, lector universitar, a initiat o discutie despre influenta tehnologiei in viata de zi cu zi a individului. Lectorul a adus argumente puternice care sa il faca pe interlocutorul nostru sa inteleaga ca este un lucru benefic, acesta fiind sceptic in acel moment cu privire la utilizarea tehnologiei in educatie, informare proprie, servicii etc.
ALESIA GAVRIȘ, DAIANA BUCUREAN